Az Egységes Piac Jövője – Enrico Letta jelentés

Az Európai Tanács (EiT) ezen a héten mutatta be az Egységes Piac Jövője c. jelentést, amelyet az EiT belga elnöksége ill. az Európai Bizottság (EB) felkérésére készített el Enrico Letta, korábbi olasz miniszterelnök (2013-2014) és szakértői csapata.

Itt letölthető a teljes jelentés, amelynek fontosabb pontjait az Eurochambres (ECH) az alábbiakban foglalta össze:

  • Az állami támogatási rendszert meg kell reformálni. A jelentés javasolja egy általános állami támogatási hozzájárulási mechanizmus uniós szintű bevezetését.
  • A pénzügyi és tőkepiacok további integrációján alapuló növekedés ösztönzése érdekében javasolt a „Megtakarítási és Befektetési Unió” létrehozása.
  • Az „ötödik szabadság” bevezetése, amely magában foglalja a Kutatás + Innováció rendszert,  az adatokat, a kompetenciákat, a tudást és az oktatást, és amely kevésbé a tulajdonon, inkább a hozzáférésen és a megosztáson alapul.
  • A „szabad költözés és a maradás szabadsága” érv kevésbé a gazdaságról, mint inkább a kohéziós politika szociális dimenziójáról szól. Úgy tűnik, hogy nem veszélyezteti a határokon átnyúló kereskedelem szabadságát.
  • Egy új „Európai Üzleti Jogi Kódex”, ami egy 28. rendszert biztosítana, amely párhuzamosan működne az egységes piacon belül.
  • Az „Egységes piac a nagyokért” fejezet úgy tűnik, hogy a nagy uniós vállalatok még nagyobbá tételére összpontosít, azért, hogy képesek legyenek a nemzetközi versenyben való részvételre. Lehet, hogy az ECH részéről alaposabb vizsgálatot érdemelnek a jelentésben bemutatott kezdeményezések, azért, hogy veszélybe ne kerüljön az uniós KKV szektor versenyképessége.