Európai Bizottság – Gazdasági Biztonsági Csomag

Az Európai Bizottság (EB) a közelmúltban mutatta be Gazdasági Biztonsági Csomagját, amely a 2023. júniusban elfogadott Európai Gazdasági Biztonsági Stratégia folytatása. A stratégia azon az elképzelésen alapul, hogy az EU egy nyitott és szabályokon alapuló világban működik, ahol a növekvő geopolitikai kockázatok következtében új gazdasági biztonsági kockázatok is megjelennek. Ezek a kockázatok mind a tagállamok, mind pedig a nemzetközileg aktív vállalkozások számára komoly problémát jelentenek.

A frissen publikált Gazdasági Biztonsági Csomag az alábbi elemeket tartalmazza:

  • jogalkotási javaslat, amelynek célja az EU-ba irányuló külföldi befektetések átvilágításának javítása az EU biztonságát veszélyeztető befektetések megelőzése érdekében. Ez magában foglalja annak ellenőrzését is, hogy minden tagállam rendelkezik-e átvilágítási mechanizmussal, harmonizált nemzeti szabályozással, valamint az átvilágítandó befektetések körének a kiterjesztését.
  • összehangoltabb megközelítés kialakítása a kettős felhasználású termékek uniós kivitelére vonatkozóan, különösen a többoldalú exportellenőrzési rendszerek hatálya alá nem tartozó termékek esetében, hogy elkerülhető legyen a tagállami megközelítések sokfélesége.
  • az egyes külföldi uniós beruházásokhoz kapcsolódó potenciális kockázatok megértése, az érintett felek számára 3 hónapig tartó nyílt konzultációval.
  • a kettős felhasználású termékekkel kapcsolatos kutatás és fejlesztés támogatási módozatainak vizsgálata, valamint a kutatás biztonságának uniós szintű fokozása, nyilvános konzultációval.

További részletes információ az EB honlapján (csak angol nyelven) található:

https://commission.europa.eu/document/8b5910fe-10ea-4645-8b14-162ff72ea049_en