Mentorprogramot indítunk

A Tolna Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 2024. évben számos térség- és vállalkozásfejlesztéshez kapcsolódó programot indít útjára. A programok elsődleges célja egyrészt, hogy erősítsük a kamarai jelenlétet a térségben, legalább a korábbiakban kistérségi központokban nevesített településeken, másrészt támogassuk és ösztönözzük a helyi/térségi üzleti közösségek létrejöttét, kialakulását, vagy épp erősítését.

A vármegyei központ mellett a tanácsadási, ismeretátadó és egyéb vállalkozások működéséhez és fejlődéséhez közvetve vagy közvetlenül kapcsolódó szolgáltatáscsomaggal jelenjük meg egyebek mellett a gazdaságilag, társadalmilag hátrányosabb helyzetű térségekben is. Feladatként jelentkezik a vállalkozások közötti együttműködések elindításának támogatása, helyi értékteremtő feladatok generálása. A találkozókkal szeretnénk elérni, hogy a kislétszámú üzleti közösségek létrejöttével a vállalkozások inkább együtt fejlődésben gondolkozzanak a konkurenciaharc helyett, hosszabb távon alvállalkozói, beszállítói, vagy akár klaszter kapcsolatok alakuljanak ki.

Célunk, hogy összekapcsoljuk az erre nyitott gazdasági szereplőket, s egy a térségben meghatározó szereplő, cégvezető, top menedzser bevonásával alakítsunk ki gazdasági klubokat, csoportokat, ahol akár a személyes/kialakuló ismeretségek révén aztán elindulhat valamiféle közös munka, ami előreviszi a helyi gazdaságot a működőképes/együttműködésre képes cégek által.

Úgy gondoljuk, hogy az üzleti kapcsolatépítés egyik útja lehet a tervezett mentor programunk, amelynek során szakmai közreműködők irányítása és koordinációja mellett a jó gyakorlatok megismerése, gyakorlati tapasztalatok átadása valósulhat meg, pl.: problémafelvetésre tett közös megoldás kidolgozásával, vagy már egy korábban bevált megoldás átvételével, adaptációjával.

A tervezés során az alábbi témákat jelöltük meg kamarai szinten, de természetesen ezek a témakörök a résztvevők igényei szerint módosíthatók, változtathatók, kiegészíthetők.

 • Árubeszerzés nehézségei, tárolás, készletezés kérdései
 • Költségek tervezése, racionalizálási lehetőségek
 • Fenntartható gazdálkodás
 • Digitalizációs megoldások a hatékonyság növelése érdekében
 • Marketing és reklám, kommunikáció kihívásai
 • Humánerőforrás gazdálkodás kérdései
 • Milyen forrásból fejlesszük, finanszírozzuk vállalkozásunk?
 • Humánerőforrás gazdálkodás kérdései

A találkozókra havi rendszerességgel kerülne sor az érintett ágazatokban:

 • építőipar – Tamási
 • fémmegmunkálás, gépészet, hegesztéstechnika, épület- és szerkezetlakatos – Dombóvár
 • épületgépészet – Bonyhád

Az előzetes tervek és ütemezés szerint 2024. március hónapban indulnánk két ágazatban (épületgépészet és fémes szakágazat) majd április hónapban indulna el az építőipar is.

Az első találkozó során a bekapcsolódott cégek, vállalkozások képviselői egy néhány perces bemutatkozáson keresztül ismerkednének meg egymással, az általuk végzett tevékenységekkel, adott esetben nyújtott szolgáltatásokkal.

Ezt követően kamarai irányítás és koordináció mellett határoznánk meg a jövőbeli működési kereteket, pontosításra kerülhetnek a tárgyalandó témakörök, s véglegesítésre kerülhet a megvalósítási ütemterv is.

Továbbra is hisszük és valljuk, hogy szakmai sikereket csak közösen, közös érdekek mentén haladva érhetünk el! Ebben mindenképp partnerként kívánunk megjelenni. Bízunk benne, hogy a fentiekben megfogalmazott célokkal Ön is egyetért és ezek mentén haladva lát lehetőséget a programba való aktív bekapcsolódásba, részvételre!

Részvételi szándékát kérjük az alábbi űrlap beküldésével jelezze felénk.

 

Jelentkezési űrlap:


 

 

A program a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával a VF/44/5/2023_TMKIK azonosítószámú projekt keretében valósul meg.