Létrejön a visszaélés-bejelentő rendszer?

Tájékoztatjuk, hogy az Európai Unió 2019 őszén fogadta el az uniós jog megsértését bejelentő személyek védelméről szóló irányelvet („Irányelv”). Ennek következtében 2023. február 28-án benyújtották a panaszokról, a közérdekű bejelentésekről, valamint a visszaélések bejelentésével összefüggő szabályokról szóló törvényjavaslatot („Törvényjavaslat”), melynek általános vitája március 7-én zajlott a parlamentben.

A Törvényjavaslat az Irányelv szerinti belső bejelentési csatornát ún. „belső visszaélés-bejelentési rendszerként” határozza meg. Továbbá a Törvényjavaslat szerint a jogellenes vagy jogellenesnek feltételezett cselekményre vagy mulasztásra, illetve az egyéb visszaélésre vonatkozó információt lehet bejelenteni.

Az Alaptörvényben foglalt alapvető értékek és jogok magasabb védelmi szintjének elérése érdekében, valamint a magyar életmód megvédéséhez fűződő közérdekre tekintettel benyújtható bejelentések megtételére is lehetőség nyílik majd.

A PwC Magyarország hírleveléből tájékozódhatnak a belső visszaélés-bejelentési rendszer előnyeiről, megismerhetik a jogszabályi kereteket.

A jelenleg hatályban lévő 2013. évi CLXV. törvényt a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről ide kattintva olvashatják.