Fontos határidő közeleg a hulladéktermelő gazdálkodók számára

Figyelmébe ajánljuk a PwC Magyarország hírlevelét melyben a kiterjesztett gyártói felelősségi szabályozás bevezetése mellett további kötelezettségekre hívják fel a figyelmet, amely a hulladéktermelőket is terhelik.

2023. április 30. fontos határidő számukra. Közeledik a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt-vel történő (MOHU) regisztrációs és szerződéskötési határidő vége: a hulladéktermelőknek 2023. április 30-ig kell a MOHU-val, mint koncessziós társasággal szerződést kötniük.

A hulladéktermelők jelenlegi hulladékkezelőkkel fennálló szerződéseit fel fogja váltani a MOHU-val kötött szerződésük. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hulladékot ezentúl csak a MOHU által kijelölt cégek szállíthatják el, így – amennyiben a jelenlegi hulladékkezelő partner nem lesz a MOHU alvállalkozója – a hulladékot más hulladékkezelő részére kell majd átadni.

A hulladéktermelők a szerződéskötést követően a MOHU-tól fognak kompenzációt kapni a keletkezett és elszállított értékkel bíró hulladékuk után.

Hangsúlyozzuk, hogy a szerződéskötési kötelezettség és a fenti változás nem csak a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer szerinti kötelezetteket érinti, hanem más hulladéktermelőket is.

A szerződés megkötésén túl célszerű tehát felkészülni a hulladékkezelő partner személyében bekövetkező esetleges változásra, valamint arra, hogy az értékkel bíró hulladékért az eddigiektől eltérő módon juthatnak ellenértékhez a hulladéktermelők.

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer szerinti kormányhivatali regisztráció határideje továbbra is 2023. május 31.

 A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről további információkat a PwC Magyarország korábban kiadott hírlevelében olvashat.