Erasmus+

Szakmai tanulmányút

Görögország – ERASMUS+ 2023. ősz

Tolna Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara

 

A szakmai tanulmányút során a pályázatban megjelölt célok:

  1. Környezetbarát és fenntartható turizmus-vendéglátási megoldások vizsgálata: (energiatakarékos eszközök, napenergia, csökkentett vízfogyasztás, hulladékcsökkentés, bio- és környezetbarát élelmiszerek alkalmazása, helyi termék felhasználása)

Eredmény: Minél több energiatakarékos eszköz (pl. konyhatehnológiai eszköz) használata a gyakorlati képzőhelyeken, takarékos alapanyagfelhasználás, helyi alapanyagok előtérbe helyezése, csökkenteni a vízfogyasztást a konyhában és napi működésben, szelektív hulladékgyűjtés

Hol találkoztunk vele: San Panteleimon Hotel, Fetasajt üzem, Olivasajtoló üzem

 

  1. Fenntartható üzleti modell megfigyelése a vendéglátásban: zöld szállodaipari gyakorlatok megismerése: helyi közösségek támogatása: helyi húsok, zöldségek, gyümölcsök felhasználása, miként építi ki a megrendelő kapcsolatait a helyi beszállítókkal, ezt hogyan lehet átültetni a magyar gyakorlatba? Hogyan lehet még hatékonyabban bevonni a helyi erőforrásokat a termelésbe?

Miként vonható be több gazdálkodó a hazai duális képzési rendszerbe?

Eredmény: Üzleti kapcsolatok kiépítése, akár nemzetközi szinten is, illetve átélt gyakorlati tapasztalatok/tapasztalások alapján új potenciális képzőhelyek bevonása a résztvevő vállalkozás működési területén.

Hol találkoztunk vele: San Panteleimon Hotel, Helyi termelői piac, Katerini – kamarai kapcsolatépítés, Gyorsétkezde a Meteorektól visszaúton, Kivi farm

 

  1. A helyi gasztro- és borturizmus sajátosságainak megismerése

Eredmény: Saját önálló tapasztalások alapján a hazai helyi/mikro vállalkozói szintű vendéglátás fejlesztése, új elemek beépítése, amely a vendég által átélt élményeket (kulináris és borgasztronómiai, egyéb hungarikum termékek ismertebbé tétele). Környezet kialakítása, szakképzett személyzet-szakszerű tájékoztatás.

Hol találkoztunk vele: San Panteleimon Hotel, Old Planteleimonas hegyi falu – Agnanti Tradicional Restaurant (Búcsúvacsora), Gallaria Bár és Étterem

 

  1. Elméleti- és gyakorlati tapasztalatok szerzése a szakmai gyakorlatra jelentkező diákok képzéséről

Eredmény: Gyakorlati tapasztalatok szerzése a gyakorlati képzéssel összefüggésben. A fogadó helyszín hogyan kezeli a hozzá gyakorlatra érkező, szakképzésben tanuló diákokat. Ismeretek szerzése a görög oktatási rendszerről. Ezek alapján a szerzett információk beépítése a napi munkavégzésbe a duális képzési területen, amellyel/amelyekkel eredményesebben végezhető a tanulók szakmai fejlesztése (módszerek/feladatok amely a gyakorlatban erősítik a fiatalok szakmai felkészítését és felkészültségét).

Legalább egy új tapasztalat integrálása az adott duális képzőhely képzési programjába.

Hol találkoztunk vele: M.E.P.E Platon School Magániskola, San Panteleimon Hotel,

Programok és kapcsolódás a pályázati célkitűzésekhez

 

1. nap

Ismerkedés a várossal, a helyi hotellel (Kronos Hotel, Platamonas), Platamon várának megtekintése, közben városnézés, ismerkedés a helyi kultúrával és vendégfogadással.

Érdekes volt megtapasztalni a helyiek vendégszeretetét, vendégközpontú magatartását, közvetlenségét és a bőkezű ellátást. A rendelésen felüli kiegészítő, kapcsolódó helyi termékkel/étkekkel egy magasabb színvonalú vendéglátást biztosítottak, amely jelentős többletráfordítást nem jelent ugyan, de a vendég által átélt élvezeti értéket jelentősen növelte (pohár víz, gyümölcstál, rágcsa szószokkal stb.), ezek beépítése a hazai vendéglátási kultúrában még nem annyira elterjedt, hasznos lehet a jövőre nézve.

2. nap

Festői környezet, csodálatos kilátás a Stavros Refuge kilátóból, csaknem 1000 méter magasságban. Visszaúton megálltunk egy termelői piacon Litochoro külvárosában. Érdekes látvány volt a sok-sok zöldség és gyümölcs mellett a két halas stand a maga egyszerűségében és közvetlenségében.

A San Panteleimon Hotel lehetőséget biztosított számunkra, hogy kicsit bepillantást nyerjünk a környezetbarát és fenntartható-turizmus vendéglátási megoldásokba. Megismerkedhettünk a szállodával, annak működésével, gazdasági és egyéb szempontok szerint, úgy, mint környezeti fenntarthatóság, alapanyag gazdálkodás, helyi források felhasználása, fenntartható szállodaipari modell gyakorlata, megújuló energiák alkalmazása a szállodaiparban, modern konyhatechnológiai megoldások.

Emellett tapasztaltuk a hazai tanulók talpraesettségét és elhivatottságát is, hiszen számos magyar, ERASMUS+ programban résztvevő diákkal találkoztunk a szállodában, akik 2 hetes szakmai gyakorlatot töltöttek az intézményben. A vendéglátó igazgatóval folytatott beszélgetés során kiderült, hogy a tavaszi és őszi időszakban számos magyar és lengyel diákot fogadnak a szállodában, akik egymáson „gyakorolják” a szakmát, 2-3 napi váltásban forgásos rendszerben működnek, szakácsok, pincérek, turisztikai területen tanulmányaikat folytatók ismerkednek a szakmával, működési területekkel oly módon, hogy egyik nap vendégként, másik nap szakemberként kapcsolódnak be a szállodai folyamatokba.

A második nap zárásaként ellátogattunk a helyi (Platamonas) Gallaria Bárba és Étterembe. A hely különlegessége, hogy az egység a régi Orient Express vonalán, annak egy megállójába telepített vendéglátó egység. A helyi vendéglátással, a vendégfogadás közvetlenségével saját tapasztalatokat szereztünk, az egyedi környezet, a belső és külső terek kialakítása valóban különleges élményt nyújtottak. A vasúti alagút északi részéből átsétálhatunk Platamonas irányába, amely szintén különleges élményt nyújtott. Szinte hallani lehetett a gőzmozdony hangjait, a rozsdás vízfeltöltő kutak, mint egy-egy öreg pályauvarmester őrizte a szintén rozsdás sínpárt.

3. nap

A következő napon főként a kultúráé volt a főszerep. A Meteorák előtt lehetőségünk nyílt meglátogatni egy ikonfestő műhelyt. Nagy meglepetésünkre, egy magyarul igen jól beszélő hölgy fogadott bennünket, mint kiderült Magyarországon, Budapesten járt egyetemen… Megmutatta az ikonfestés főbb lépéseit, az aranyozási technikát is. Rendkívül különleges élményt adott, mint ahogy Varlaam Monostora is. Számos érdekességet megtudtunk a vezetett túra során a szerzetesi életről a régmúlt és napjaink vonatkozásában is. Láttunk 1200 literes fahordót, ami kb. 500 éve készült, ebben tartották a szerzetesek a vizet, megnéztük a csörlő szerkezetet is, ezen keresztül juttatták fel az élelmet a monostorba. Persze ma már nem élnek annyira aszkéta életet…

A kápolna a festményekkel, a több száz éves eredeti ikonokkal felejthetetlen élményt adott, mint ahogy a látkép is. A Varlaam monostor a legnagyobb a monostorok között, napjainkban is 10 szerzetes él itt életvitelszerűen.

Hazafelé megnéztünk egy gyorsétkezdét, ami a Meteorákhoz érkező turistákra épít, egyidejűleg legalább 350-400 fő tud valóban kulturált körülmények között ebédelni. Átgondolt belső kialakításnak köszönhetően áttekinthető módon lehet választani a napi menüből, amihez üdítőt és kávét is kap az utazástól fáradt turista/vendég.

4. nap:

Szakmai program részeként ellátogattunk egy helyi Fetasajt készítő üzembe. Mint megtudtuk ez egy családi vállalkozásként működött, mintegy 8 főnek adva munkát, s elsősorban helyi magánszemélyekkel és üzletekkel állnak kapcsolatban 10-20 km-es lefedettségi területtel.

Érdekesség volt, ami a konzultáció során kristályosodott ki, hogy ezen az üzemméreten nem is kívánnak változtatni, a napi 4000 literes tejfeldolgozás mellett előállított feta elegendő bevételi forrást biztosít a családnak, nem szándékoznak nagyobbak lenni, nem kívánnak külpiacokra lépni.

Szintén érdekesség volt azt tapasztalni, hogy a hagyományos termékelőállításnak, a helyi termékeknek, tradicionális termékeknek óriási jelentőségük és szerepük van, egyszerűen nincs nagyon igény az újításokra. Persze technológiai fejlesztések történnek, de alapvetően nem a tömegtermelés a lényeg.

Ugyanezt tapasztaltuk az oliva-sajtoló üzemben is. Érdekességként itt már a kistermelők közötti együttműködés már megjelent, ami abban is megmutatkozott, hogy az általuk megtermelt olivát közösen dolgoztatták fel, az egyébként szintén magánkézben lévő és családi vállalkozásként működő üzemben. Tehát a kistermelői együttműködéseknek itt már hagyományai vannak, hazánkban ez még gyerekcipőben jár, mindazonáltal a jelen szakmai tanulmányút is rávilágított az ebben rejlő lehetőségekre!

A nap zárásaként egy görög estre kaptunk invitációt a San Planteleimon Hotelbe a korábban lezajlott, rendkívül eredményes találkozó apropóján. Nagy örömmel fogatunk a meghívást. Szintén nagy élményt jelentett egy helyi tánccsoport négy táncosának bemutatója, amibe kis csapatunk is bekapcsolódott kisebb-nagyobb intenzitással.

Nagyon aranyosak voltak a szakmai gyakorlatukat töltő fiatalok is, kortól és nemtől függetlenül önfeledten, de kulturáltan szórakoztak.

5. nap

A szakmai tanulmányutunk utolsó napja számos programot tartogatott. Délelőtt ellátogattunk Pieria Prefektúra kereskedelmi és iparkamarájához. Fontos információkat tudtunk meg a térség gazdaságáról, vállalkozói kultúrájáról. Megismertük a helyi kamara felépítését, működését és egy kicsit bepillantást nyertünk a görög kamarai rendszerbe is. Rendkívül hasznosnak bizonyult a találkozó, bár kissé visszafogottan indult a párbeszéd. A kontextus akkor vált közvetlenebb hangvételűvé, amikor kamarai delegált munkatársaink részletesen ismertették a Tolna Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara  tevékenységeit, elérhető szolgáltatásait, érdekes volt párhuzamokat vonni a két kamara működése között, ugyanakkor számos eltérést is tapasztaltunk, melyek főként az országok saját kamarai törvényéből fakadtak.

Érdekes és mindenképp követendő példaként jelölhetjük meg azt a nemzeti gazdaságpolitikát, amely a hazai termékelőállítás védelmét, erősítését és támogatását szolgálja.

A vállalkozásindításhoz szükséges kamarai „jóváhagyás” eredményeként olyan átfogó képet szerez a prefektúra kamarája a térség gazdaságáról, annak szereplőiről, amely elősegíti a valós piaci körülményekre épülő térségi gazdaságpolitika és közvetve országos gazdaságpolitika kialakítását és végrehajtását.

A kapcsolatfelvétel eredményeként a közeljövőben megkezdődhet kamaráink közötti akár szorosabb együttműködés is, hiszen meghívást kaptunk egy későbbi találkozóra, illetőleg egy magyarországi viszont-látogatás lehetősége is felvetődött.

Délután egy magániskolába (M.E.P.E Platon School) látogattunk el, ahol a görög oktatási rendszer felépítésébe pillanthattunk be az iskola működésén keresztül. Az intézmény a bölcsődés és óvodás kortól egészen a középiskola befejezéséig fogad gyerekeket/fiatalokat.

Ez mindenképp különleges élményt jelentett számunkra, hiszen megyénkben biztosan nem, de még országos szinten sincs ilyen jellegű intézmény, amely gyakorlatilag végigkíséri a fiatalok felcseperedését, s tekintettel arra, hogy az egyes tanulócsoportok létszáma alulmarad a „szokásos” közoktatásban tapasztalható osztálylétszámoktól, igy kijelenthető, hogy az egy tanulóra fordított oktatási/képzési idő jelentősen több, mint általánosságban. Ez a képzés színvonalában, a tanulók által elért eredményekben is megjelenik.

Mind az alkalmazott technológiákban, mind a kapcsolódó kiegészítő szolgáltatásokban, az alkalmazott képzési/oktatási eszközökben magasra tette a szintet.

Az esti kulturális programot megelőzően (Old Panteleimonas Falu) még ellátogattunk egy kivi farmra, melyet az előző napi esős időjárás miatt át kellett ütemeznünk. A Smart Farming öntözési technológia és környezettudatos gazdálkodás megismerése felejthetetlen élményt jelentett.

Az Olympus hegy lábánál található falu híven őrzi a tradicionális makedón építészet stílusjegyeit. A hangulatos kövezett utcácskák, a kőből épület házak, a remek fogásokat kínáló festői tavernák beleégtek emlékeinkbe.

Napjainkban is 30-40 fő él itt életvitel szerűen, akik a turizmusra és szorosan kapcsolódó vendéglátásra építenek. Saját készítésű és előállítású termékekkel, ajándéktárgyakkal méltán erősítik a görög vendégszeretet és kultúra hírnevét. Ezt a mentalitást, ezt az emberközpontú megközelítést a hazai turizmusban és vendéglátásban is meg kellene alapozni, amelyből hosszabb távon nemcsak az egyén, de a hazai térség, régió és az ország is profitálhat.

Személyes tapasztalatok:

Valóban más kultúra. Az emberek nyugodtabbak, kedvesebbek, vendégszeretőbbek, mint itthon. Komoly figyelmet fordítanak a hagyományokra. A hazai termékelőállítás szinte mindenekfelett.

A régióban a turizmus és vendéglátás egyértelműen meghatározó. A helyiek felimerték – érthető módon – az ebben rejlő lehetőségeket. A plusz abban rejlik, hogy kapcsolják a termékelőállítást a szolgáltatással. Mintegy láncra fűzik azokat az értékeket, amellyel rendelkeznek, összekapcsolják azokat, s fenntartható módon építenek ezekre. A hangsúly a fenntarthatóságon van!

A mikro- és kisvállalkozásokat nem a folyamatos fejlődési és profit hajszolási kényszer hajtja, hanem az, hogy a tradicionális értékeket megőrizve, azokat megtartva korrekt üzleti partnerként lássák el a szintén megbízható megrendelői kört.

A hazai produktum védelme térségi és országos szinten is erős, érdekes volt tapasztalni a multinacionális cégek jelenlétének a hiányát…

A duális képzés vonatkozásában van hová fejlődni Görögországban, hiszen ott ennek – talán kimondhatjuk – nincsenek hagyományai. Napjainkra már ők is tapasztalják a mindennapi életben a szakemberhiányt. Ez a pieriai kamarában történt találkozón egyértelműen megjelent. A gyakorlati képzőhelyek létrehozása kint komoly fejlődési lehetőséget hordozhat magában (pl.: szakember utánpótlás nevelése). A hazai tapasztalatok megosztása a partnerkamarával egy hosszútávú gyümölcsöző együttműködést vetíthet előre, amely akár piaci kapcsolatokat hozhat kamara tagvállalkozások között is.

 

Egyéb megállapítások:

  • Kisvállalkozások, családi gazdálkodások közötti együttműködésből fakadó előnyök hangsúlyozása (rövid értékesítési láncok kialakítása, helyi termékek, alapanyagok használata)
  • Természetes alapanyagok használata
  • Fenntartható gazdálkodás (környezetre gyakorolt káros hatások mérséklése: megújuló energiák alkalmazása, energiatakarékos eszközök használata, átgondolt alapanyag felhasználás)
  • Turisztikai attrakciók és vendéglátás összekapcsolása, az ebben rejlő lehetőségek feltérképezése
  • ERASMUS+ program által biztosított gyakorlat módszerének alkalmazása a hazai duális képzésben (diákok forgásos rendszerben egymástól is tanulnak)

 

Sajtóközlemény

A Tolna Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 2023. év tavaszán eredményesen pályázott az ERASMUS+ program KA122-VET programjelű – Szakképzésben tanulók és dolgozók rövid távú tanulási célú mobilitása címet viselő projektre.

A görögországi szakmai kapcsolatépítés és tudásbővítés program célja, hogy a résztvevők bővítsék szakmai tapasztalataikat, gyakorlati ismereteiket annak érdekében, hogy a külföldi jógyakorlatok megismerésével hatékonyabban végezzék napi feladataikat, tevékenységeiket, azokat eredményesen építsék be a hazai szakképzési rendszer fejlesztése érdekében végezett munkájukba pl.: tanulók gyakorlati-duális képzése, potenciális duális képzőhelyek körének kibővítése, meglévő duális képzőhelyek személyi és technikai, szervezeti szintű fejlesztése, a duális képzés erősítése.

A projektben a turizmus és vendéglátás ágazatban tevékenykedő, kamarai önkéntes és pártoló tagjaink, valamint szakértőink vesznek részt, a szakmai tanulmányúton 30 fő mobilitását támogatja az ERASMUS+ program.

A 2023-1-HU01-KA122-VET-000149993 azonosító számon nyilvántartásba vett, Görögországi szakmai kapcsolatépítés és tudásbővítés címet viselő projekt reményeink szerint – összhangban a pályázati felhívásban megfogalmazott célkitűzésekkel – hathatósan hozzájárul a résztvevők szakmai tapasztalatainak bővítéséhez, a résztvevők egymás közötti kapcsolatainak elmélyítéséhez, adaptálható módszerek, megoldások elsajáításához és természetesen új kapcsolatrendszerek kiépítéséhez küldői és fogadói szervezeti oldalon egyaránt.

Kiemelt célként jelenik meg a projektben a környezetbarát és fenntartható turizmus-vendéglátási megoldások vizsgálata, fenntartható üzleti modell megfigyelése a vendéglátásban, illetve gyakorlati tapasztalatszerzés a szakmai gyakorlatra jelentkező/érkező diákok képzéséről.

A projekt megvalósítására rendelkezésre álló időintervallum: 2023.06.01. – 2024.06.30., a tervezett mobilitás időszaka: 2023. október 7 – 13.