Tájékoztatás kötelező visszaváltási rendszerrel kapcsolatos regisztrációról

2024. január 1-től országosan bevezetésre kerül a belföldön forgalomba hozott visszaváltási díjas termékek (egyutas) kötelező visszaváltási rendszere (DRS, Deposit Refund System). Minden, üveg, fém és műanyag palackos italtermék értékesítésekor 50 Ft visszaváltási díjat kell felszámítani a fogyasztó részére, amit az üres sértetlen palack visszaváltása esetén az visszakap.

A jogszabály boltmérettől függően automata visszaváltó berendezés (RVM) működtetését írja elő a visszaváltási díjas terméket forgalmazó üzletek számára.

  1. A visszaváltást kötelezően gépi úton kell biztosítani a 400m2-nél nagyobb eladótérrel rendelkező olyan üzletnek, amely forgalmának döntő hányadát élelmiszer árusítása teszi ki;
  2. Önkéntes alapon kisebb eladótérrel rendelkező üzletek is csatlakozhatnak a rendszerhez,
    1. gépi visszaváltóként, amennyiben az automata visszaváltó berendezés üzemeltetésére vonatkozó feltételeket elfogadják;
    2. manuális visszaváltóként, amennyiben a visszaváltást kézi úton, mobil alkalmazás támogatásával kívánják biztosítani.

A rendszer eszközparkját a Koncessziós Társaság adja üzemeltetésbe a kiskereskedelmi egységek részére, melyhez regisztráció és szerződéskötés szükséges. A regisztrációra és annak keretében a gépigények leadására elektronikus úton, a MOHU által biztosított Partnerportálon keresztül van lehetőség.

  1. kötelezetti és önkéntes gépi visszaváltók a jelentkezéseiket 2023. január 16. és 2023. február 17. közt tehetik meg.
  2. Az önkéntes alapon csatlakozni szándékozó gépi visszaváltók részére második körös regisztrációt is nyitunk 2023. március 31-ig terjedően.
  3. Önkéntes, manuális visszaváltók jelentkezését 2023. második negyedévtől kezdődően várjuk.

A szerződéskötés és a gépek telepítése a regisztrációt követően, ütemezetten történik 2023-tól kezdődően.

A Kötelező visszaváltási rendszerrel és a regisztrációval kapcsolatos bővebb információkat az alábbi honlapokon találnak:

A MOHU honlap elérhetősége: https://mohu.hu/

Partnerportál elérhetősége: https://oss.mohu.hu