Munkatörvénykönyvi módosítások

A parlament – eleget téve az uniós irányelvek törvénybe iktatásának – elfogadta a munkatörvénykönyv módosítását. Ennek értelmében a januártól belépő munkavállalónak a munkáltató szélesebb körű tájékoztatást köteles adni.

A korábbi tájékoztatás kiegészül a munkaidő-beosztással kapcsolatos tájékoztatással, illetve a munkáltató által biztosított képzésekre vonatkozó információmegosztással. A szükséges tájékoztatást a munkáltatónak 7 napon belül kell megadnia.

Ezen felül pedig életbe lép 2023-tól az egyes munkavállalókat megillető munkaszerződés-módosítási jogosultság. A munkáltatónak pedig 15 nap áll majd rendelkezésre, hogy megfontolják, tudják-e biztosítani a munkavállalók által kezdeményezett új munkafeltételeket.

Ezen felül a 2019/1158 uniós irányelvnek megfelelően az apasági szabadság 10 munkanapra nő. Új szabadságtípus lesz a gyermek 3 éves koráig járó és összesen 44 munkanapot kitevő szülői szabadság, melyet mindkét szülő igényelhet.

Új intézmény lesz a januártól járó és évi legfeljebb 5 munkanapot jelentő gondozói munkaidő-kedvezmény. Azonban a gondozói munkaidő nem szabadság, így ezekre a napokra díjazás nem jár a munkavállaló részére.

A munkáltatók januártól jogot kapnak arra, hogy kivételes gazdasági érdek vagy jelentős működési ok esetében a már jóváhagyott szabadság kiadását megtagadják, vagy azt legfeljebb 60 nappal későbbre halasszák.

Az új munkajogi szabályok szerint a munkáltatónak olyan esetben is indokolnia kell a munkaviszony megszüntetését, ha erre nem lennének egyébként kötelesek. Ezen kívül módosulnak a próbaidővel kapcsolatos szabályok is, így, ha a munkáltató 12 hónapnál rövidebb időre tesz ajánlatot a munkavállalónak, akkor köteles lesz a próbaidőt is megfelelően arányosítani, illetve januártól a munkáltatók az azonnali hatályú felmondást a próbaidő utolsó napjáig postára adhatják, és az sem lesz probléma, ha a munkavállaló a próbaidő után veszi csak át a dokumentumot.

A PwC hírlevelét ide kattintva olvashatják el.

A PwC 2023. január 10-én 14 órától a módosítások mélyebb ismertetése érdekében Új munkajogi szabályok a vállalati gyakorlat tükrében címmel online előadást szervez, melyre ide kattintva tudnak regisztrálni.