KSH kkv-kat segítő aloldala

Felhívjuk figyelmét a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkájára a Data-EDIH (European Digital Innovation Hubs) projekt tagjaként, ahol a KKV-tervező aloldal segítségével igyekszik támogatni a kis-és középvállalkozásokat az üzleti döntések meghozatalában és a felmerülő kérdések megválaszolásában.

A magyar kkv-szektor digitalizációs fejlődése az uniós DESI index érték és az uniós rangsorban elfoglalt helyezés szerint a Covid óta stagnál. A hazai kkv-k nem használják ki teljesen a digitális technológiában rejlő lehetőségeket, kevesen rendelkeznek legalább alapszintű digitális intenzitással. A KSH KKV-tervező aloldala azért jött létre, hogy mind a területi, mind az országos statisztikai adatokkal támogassa az üzleti döntések meghozatalában a hazai vállalkozásokat, és segítse őket a digitális érettség javításában.

A Piaci információk oldalon 9 témakörben 50 mutató segít a tájékozódásban, megtalálhatóak a jövedelmi és fogyasztási szerkezetre vonatkozó, illetve az egyes vármegyék munkaerőpiacának, nyilvántartott álláskeresőknek, és a turisztikai kínálatnak az adatai is. Az aloldal megválaszolja a vállalkozások működéséhez kapcsolódó adminisztrációs kérdéseket, segítséget nyújt az ügyintézésben, és információkat gyűjt össze a vállalkozások környezetéről és azok potenciális piacáról. Az adatokat elsősorban vizuális eszközökkel mutatja be egy helyen összegyűjtve, rendszeresen aktualizálva azokat.  A Térképes Interaktív Megjelenítő Alkalmazás (TIMEA) 26 témakörben 375 különböző mutató és szűrési beállítás segítségével a statisztikai információk települési szintű áttekintését, vizsgálatát biztosítja.

A KKV-tervezőn keresztül egyedi igény alapján is kérhető szolgáltatás, amelyet a hivatal külön adat-összeállítás, egyedi, előre egyeztetett szempontok alapján készít el.