30 nappal meghosszabbítható a CBAM jelentések benyújtási határideje

Az Európai Bizottság 2024. január 29-ei közleménye alapján a gazdálkodóknak lehetőségük lesz kérni az első CBAM jelentések benyújtási határidejének 30 nappal történő meghosszabbí­tását, í­rja a Pwc Magyarország<https://www.pwc.com/hu/hu/sajtoszoba/2024/cbam30.html>.

Az Európai Bizottság a technikai nehézségeket figyelembe véve, melyek a CBAM Átmeneti Nyilvántartás (Cbam Transitional Registry) felületén jelentkeztek, kedvezményt biztosí­t valamennyi gazdálkodó részére, hogy a CBAM adatszolgáltatási kötelezettségüket a január 31-ei határidőt követően is tudják teljesí­teni.

Jelenlegi információk szerint 2024. február 1-jétől a Cbam Átmeneti Nyilvántartás egy új funkcióval fog kiegészülni, mely – szankció alkalmazása nélkül – lehetővé teszi a felhasználók részére, hogy kérelmezzék a jelentés benyújtási határidejének 30 nappal történő meghosszabbí­tását.

A Bizottság kérése, hogy azon vállalkozások, akik nem észleltek problémát, nyújtsák be a határidő végéig CBAM jelentésüket.

Továbbá a Bizottság közleményében jelezte<https://taxation-customs.ec.europa.eu/news/technical-issues-related-cbam-transitional-registry-and-import-control-system-2-ics2-2024-01-29_en?etrans=hu&etransnolive=1>, hogy az első három CBAM jelentés módosí­tására és helyesbí­tésére 2024. július 31-ig van lehetőség.