Startup támogatás és pályázati lehetőség a nemzetközi kutatási és innovációs projektekbe

Értesítjük, hogy elindult a Startup Factory program, mely keretében a kormány mintegy ötmilliárd forintos keretösszeggel nyújt támogatást olyan inkubátoroknak, akik mentorálassal és tőkebefektetéssel is segítik az induló magyar startupokat.

Az inkubátor program olyan vállalkozásoknak szól, amelyek érdekeltek innovatív technológiákra alapuló korai fázisú startup cégek befektetéssel és széleskörű szakmai, üzleti tudásátadással történő fejlesztésében, a startupok új technológiákra alapuló termékeinek piacra vitelében, és a szükséges további finanszírozás megszerzésében.

Az ötmilliárd forintos keretösszeggel meghirdetett program legfontosabb jellemzője, hogy az állami támogatás inkubátorokon keresztül jut el az innovatív induló vállalkozásokhoz.

Összesen négy kategóriában kerül meghirdetésre: „Régi inkubátor”, „Specializációs inkubátor”, „Új inkubátor” és „Védelmi inkubátor”.

A Startup Factory nyerteseinek a támogatást a hazai startup környezet fejlesztésére, a kezdő innovatív vállalkozók üzleti lehetőségeinek fokozására kell fordítaniuk.

A pályázat elektronikus benyújtás határideje: 2023. november 06. 16:00

A program részletes kiírása elérhető a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal oldalán<https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/nkfi-alap/startup-factory-2023-113-startup/palyazati-felhivas>.

Továbbá értesítjük, hogy az NKFIH célzott finanszírozással <https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/hivatal-hirei/6-milliard-forintnyi-uj-palyazat>, valamint szakértői szolgáltatásokkal is segíti a magyar kutatókat, kutatóintézményeket és innovatív vállalkozásokat, hogy egyre intenzívebben bekapcsolódhassanak a nemzetközi együttműködésekbe.

Idén a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (NKFI Alap) összesen 6,1 milliárd forint hazai forrás biztosítja az olyan pályázatok támogatását, amelyek magyar szereplők nemzetközi projektekbe való bekapcsolódását célozzák.

Egy részük a Horizont Európa projektekben és más közös finanszírozású kezdeményezésekben, partnerségekben való részvételt segíti elő a konzorciumépítés támogatásával vagy a szükséges hazai forrás biztosításával. Más részük a kutatói mobilitást és konkrét kutatás-fejlesztési projekteket ösztönöz kétoldalú tudományos és technológiai együttműködések keretében, vagy költséges nemzetközi kutatási infrastruktúrák használatát teszi lehetővé a magyar kutatók részére.

Az elmúlt hetekben több ilyen nemzetközi vonatkozású pályázati felhívás <https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/aktualis-felhivasok/nkfi-alap> került meghirdetésre vagy újranyitásra, valamint korábbi hasonló célú pályázatok támogató döntései <https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/tamogatott-projektek/nkfi-alap> is megszülettek.