Kritikus nyersanyagok biztonságos és fenntartható ellátásának biztosítására szolgáló keret létrehozása

Szeretnénk tájékoztatni, hogy az EU Tanács 2023. június 30-án elfogadta álláspontját a kritikus nyersanyagok biztonságos és fenntartható ellátásának biztosítására szolgáló keret létrehozásáról szóló rendeletjavaslatról, vagyis a kritikus nyersanyagokról szóló törvényről.

A javasolt rendelet hivatott biztosítani a gazdaságunk, különösen a zöld és digitális átállás szempontjából kritikus nyersanyagokkal való ellátását. A Bizottság 2023. márciusában négy célkitűzést határozott meg az európai nyersanyagok hozzájárulásának növelése érdekében:

  1. az EU éves fogyasztásának legalább 10%-a uniós kitermelésből származzon
  2. az EU éves fogyasztásának legalább 40%-a uniós feldolgozásból származzon
  3. az EU éves fogyasztásának legalább 15%-a hazai újrahasznosításból származzon
  4. a feldolgozás bármely releváns szakaszában az egyes stratégiai nyersanyagok uniós éves fogyasztásának legfeljebb 65%-a egyetlen harmadik országból származik

A Tanács tárgyalási álláspontjában számos javítást javasolt a tagállamok eltérő helyzeteinek figyelembevétele érdekében:

  1. növelné a feldolgozási és újrahasznosítási kapacitás ambícióit: 40-ről 50%-ra a feldolgozás és 15%-ról 20%-ra az újrahasznosítás esetében
  2. kéri a kritikus és stratégiai nyersanyagok listájának gyakoribb frissítését (négyévenként legalább háromévente)
  3. megerősíti a fenntarthatóságra és a körforgásra vonatkozó nemzeti intézkedéseket

E célok elérése érdekében a rendelet 34 kritikus nyersanyagot tartalmaz, amelyek közül 17 stratégiai jelentőségűnek számít, és számos intézkedést tesz a jelenlegi függőségeink kockázatainak csökkentésére. Ezek az intézkedések magukban foglalják a stratégiainak tekintett projektek engedélyezési eljárásainak egyszerűsítését, nemzeti kijelölt kapcsolattartó pontokkal, kockázatelemzéssel, tagállami feltárási tervekkel, kutatásba, innovációba és készségekbe történő befektetésekkel, valamint a környezetvédelem a nyersanyagok körforgása és fenntarthatóságának előmozdítása révén.

Kritikus és stratégiai nyersanyagok listája