III. REL EXPO A RÖVID ÉLELMISZER-ELLÁTÁSI LÁNC KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS

2024-ben immáron harmadik alkalommal nyitja meg kapuit a Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc Expo és Konferencia a Kislépték Egyesület főszervezésében, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat társszervezésében.

A Kislépték Egyesület azért hozta létre ezt az unikális eseményt, hogy találkozási teret biztosítson a REL csoportoknak, a termelőktől kezdve, a helyi közösségeken, vidékfejlesztéssel foglakozókon át, egészen a fogyasztókig, akik hisznek abban, hogy a helyi termék érték és az ellátási láncaink lokálissá alakításával megerősíthetjük vidéki térségeinket.

Az idei évben kilencszáz négyzetméteren több, mint hetven kiállító mutatkozik be Jakabszállási Repülőtéren, ahová háromszáz látogatót várunk, akik jelen kihívásokra reagálva fókuszba helyezik a magyar gazdák által előállított minőségi, hagyományos ízvilágú, innovatív élelmiszereket.

A rendezvény egyedülálló lehetőséget kínál, mivel a látogatók olyan kiállítókkal találkozhatnak, akik az egyedi és kézműves szintre specializálódott eszközöket gyártanak, hazai fejlesztésű csomagolóanyagokat, csomagológépeket és technológiai berendezések kínálnak, illetve kisüzemekre fejlesztett szolgáltatásokat nyújtanak.

Az idei évben az ellátási láncokban rejlő együttműködésekre is nagy hangsúly helyeződik és kiemelt szerepet kapnak a mézek, a méhészeti termékek, és a gabona értéklánc fejlesztése, de előadásokat hallhatnak majd a zöldség-gyümölcs ágazati innovációkról.

A hazai fajtamézek bemutatása és azok szerepének ismertetése kiemelkedő jelentőségű a fogyasztói tájékoztatásban, s ösztönzőleg hat a jó minőségű termelői méz előállítására. A méz termékek kiszereléséhez és értékesítéséhez használatos újszerű eszközök pedig elengedhetetlen eszközei a kiszerelésben gondolkodó méhészeknek.

Kiemelt szerepet kap a gabona értéklánc és ezáltal a különböző típusú malmok bemutatására is lehetőség nyílik. A kiállításon olyan technológiák és „gazda-molnár-pék hálózati” lehetőségek kerülnek fókuszba, ahol a gabonák hagyományos és újszerű feldolgozási és értékesítési lehetőségei mutatkoznak be.

Az előadásokkal párhuzamosan szakmai vezetett kiállítói túrák indulnak, ahol kiállítói bemutatkozásokat hallhatnak az érdeklődők, valamint a standokon biztosított lesz a személyes konzultáció lehetősége is Így a szakértők pl.: kistermelői élelmiszer-előállítás és -értékesítést szabályozó rendeletről, adózási tudnivalókról tájékoztatnak, mert az új az aktuális szabályozás új lehetőségeket nyit a kistermelői feldolgozás, valamint a könnyebb piacra jutás előtt. Emellett egyéni konzultációk is biztosítottak lesznek a biotermesztés, a termék-feldolgozás, védjegyezés, csomagolás és értékesítés témákban is.

 

A III. REL EXPO-n 7. alkalommal kerül sor a Kislépték Egyesület által létrehozott „AZ ÉV SEGÍTŐ HATÓSÁGI SZAKEMBERE” díj átadására. A díjjal olyan a segítő szándékú hatósági szakemberek munkájának elismerésére kerül sor, akik dicséretes és létfontosságú tanácsadással támogatják, segítik a termelőket a gazdálkodás mindennapjaiban.

Továbbá bejelentésre kerül a Kislépték Egyesület új együttműködése a Mastiff Cargo Bike teherbicikliket gyártó magyar társadalmi vállalkozással. Az együttműködés célja a környezetkímélő szállítást, termékmozgatást segítő, szerethető teherbicikli felhasználási lehetőségének tesztelése, bemutatása a helyi termékek piacán. Ennek keretein belül átadásra kerül egy Szörpicikli, melyet a Kislépték Egyesület tagjai tesztelnek 2024-ben, melyről folyamatos tájékoztatást nyújtanak majd a nagyközönség számára a közösségi média felületein.

 

A rendezvényről további információ, a részletes szakmai programmal együtt, elérhető a Kislépték Egyesület weboldalán: 

 https://kisleptek.hu/hirek/rel-expo/iii-rel-expo-a-rovid-elelmiszer-ellatasi-lanc-konferencia-es-kiallitas/

Facebook: https://fb.me/e/40NhvjBgN