Foglalkoztatás és a Társadalmi Innováció európai programja (EaSI)

A 2021-2027-es programozási időszakban az európai uniós fejlesztéspolitikájának egyik fókuszterülete a társadalmi innováció, melyet önálló költségvetéssel rendelkező programként (EaSI, az ESZA+ Foglalkoztatási és Társadalmi Innovációs ága) támogat.

 

Foglalkoztatás és a Társadalmi Innováció európai programja

EaSI – Employment and Social Innovation

 

Az uniós finanszírozási eszköz főbb céljai a fenntartható foglalkoztatás növelésének elősegítése, a megfelelő szociális védelem biztosítása, a társadalmi kirekesztés és a szegénység elleni küzdelem, valamint a munkakörülmények javítása.

A program céljainak eléréséhez közvetlen uniós forrású felhívásokat tesz közzé az Európai Bizottság pályázati portálján, amelyeket a tagállami szervezetek, intézmények és vállalkozások pályázhatnak meg.

Az EaSI keretprogram budapesti Nemzeti Kapcsolattartó Pontjának feladatait 2022 októberétől a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő látja el, honlapjukon a pályázati kiírások folyamatosan követhetőek.

A jelenleg aktív pályázati felhívásokról az alábbi hivatkozáson keresztül tájékozódhat:

  1. A kiszolgáltatott ifjúság, különösen az alkalmazásban nem álló, oktatásban vagy képzésben részt nem vevő fiatalok (NEET-fiatalok) továbbképzését szolgáló társadalmi innovációk
  2. A társadalmi vállalkozások pénzpiacainak fejlesztését támogató intézkedések