Üdvözöljük a

Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

KAMARAI ÜGYFÉLSZOLGÁLAT járványügyi veszélyhelyzet idején!

 

A KORONAVÍRUS OKOZTA HELYZET MIATT A KAMARAI ÜGYFÉLFOGADÁSI RENDET AZ ALÁBBIAK SZERINT MEGVÁLTOZTATJUK!

 

Tisztelt Vállalkozók! 

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy Magyarország Kormánya 40/2020 (III. 11.) Korm. számú rendeletével az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. 

 

A Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Kormány fenti rendeletével összhangban, társadalmi felelősségének tudatában és munkavállalóinak biztonsága érdekében a következő intézkedéseket hozta:

 

 A személyes ügyfélfogadást április 15-ig, vagy egyéb rendelkezésig felfüggesztjük szekszárdi és dombóvári irodáinkban!

 

A szekszárdi ügyfélszolgálat kizárólag telefonos ügyintézés alapján történik a 

az alábbi telefonszámokon:

Kamarai regisztráció: 06-30/456-7614

Építőipari kivitelezői regisztráció: 06-30/456-7614

Okmányhitelesítés: 06-30/456-7614

 

A dombóvári ügyfélszolgálat kizárólag telefonos ügyintézés alapján történik a 

06-30/604-7893-as telefonszámon!

 

 A Széchenyi Kártya Ügyintézés előzetes telefonos bejelentkezés alapján történik a

06-30/969-0220-as telefonszámon!

 

A szakképzési ügyintézés kizárólag telefonos ügyintézés alapján történik a

06-30/461-4535-as telefonszámon!

 

A Békéltető testületi ügyintézés április 15-ig, vagy egyéb rendelkezésig szünetel!

 

 A fentiek azonban csak a személyes ügyintézésre vonatkoznak, nem akadályozzák a regisztrációs folyamatot, mivel mind az adminisztráció, mind a befizetés online módon is végrehajtható, valamint szintén nem akadályozzák a szakképzési feladatok - nem személyes úton történő - ellátását!

 

Bővebb információt a regisztrációs és befizetési folyamatokról az alábbi oldalakon talál.

 

Kamarai regisztráció: http://www.tmkik.hu/hu/tmkik/gazdalkodo-szervezetek-kamarai-regisztracioja-15238

Építésügyi regisztráció: https://mkik.hu/altalanos-tajekoztato-2

NAV - Hasznos tanácsok a tervezethez

2020. április 1.

Az szja-bevallási tervezet már két hete elérhető a webes felületen. A tervezetet érdemes átnézni, összehasonlítani a munkáltatóktól, kifizetőktől kapott igazolásokkal, és szükség esetén módosítani, majd beküldeni. A jóvá nem hagyott tervezet – az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek kivételével – a május 20-ai határidő lejártát követően automatikusan bevallássá válik.

Aki olyan jövedelmet is szerzett tavaly, amelyről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás (például magánszemélytől ingatlan-bérbeadásából származó jövedelem), annak a bevallási tervezetet ki kell egészítenie.

>>>

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ágazati szintű munkacsoportokat állított fel

2020. április 1.

Az MKIK a 2020. március 23-án közzétett, azonnali beavatkozást igénylő javaslatok után egy újabb, komplex gazdaságstabilizáló programcsomagot jelentetett meg, amit ezúton küldünk meg Önöknek.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Válságkezelő csomagja 2

A teljes dokumentum itt olvasható
https://magyarkik-my.sharepoint.com/:b:/g/personal/mkiksajtoszemle_mkik_hu/EZz0dA6qympJsBCYCVjOTMoBvBG3KDX_cC-wdnVCcN6sJA?e=ZhCIDN

  

Az MKIK - annak érdekében, hogy a lehető legmélyebben megismerje a kialakult problémákat- ágazati szintű munkacsoportokat állított fel a kereskedelem, logisztika, élelmiszergazdaság, ipar, turizmus és pénzügy területén. Ezúton küldjük a munkacsoportok ágazati válságkezelő javaslatait, amelyet a mai napon eljuttattunk a Kormányzat részére.

>>>

TÁJÉKOZTATÓ A FEJLESZTÉSPOLTIKAI INTÉZKEDÉSEKRŐL

2020. március 30.

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet megnehezíti a projektek végrehajtását, sok esetben a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségek nem teljesíthetőek. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a projektek megvalósításának segítése érdekében komplex intézkedéscsomagot dolgozott ki, amely átmeneti könnyített szabályozást vezet be a határidők, az indikátorok és a pénzügyi elszámolások teljesítésében, ezzel összhangban kezeli a támogatási szerződések módosításának és az ügyintézés menetét.

A letöltésért kattintson IDE!

Kijárási korlátozás: a munkáltatói igazolás tartalma

2020. március 30.

A kijárási korlátozást a 71/2020. kormányrendelet vezette be. A rendelet 3. paragrafusa szabályozza a korlátozást, amely szerint a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására az e rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor.

>>>

NAV - Telefonos ügyintézés egyszerűbben

2020. március 30.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyszerűsítette az egyedi azonosítószámok igénylését, amire az egyedi adóügyek telefonos intézéséhez van szükség az Ügyfél-tájékoztató és Ügyintéző Rendszerben (ÜCC).

>>>

Megjelent a kijárási korlátozásról szóló rendelet

2020. március 27.

Megjelent péntek reggel az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett kijárási korlátozásról szóló rendelet a Magyar Közlönyben.

Letöltésért kattintson IDE!

Mindenkinek támpont a tervezet - NAV

2020. március 26.

Az őstermelők, az áfafizetésre kötelezett magánszemélyek és az egyéni vállalkozóknak is készített szja-bevallási tervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Május 20-áig mindannyiuknak ki kell egészíteniük a tervezetüket, hogy abból érvényes bevallás legyen, vagy saját maguknak kell kitöltetniük és beküldeniük a 19SZJA nyomtatványt.

>>>

GVI-Konjunktúra

2020. április 2.

Tisztelt Cégvezető Asszony/Úr!

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait. Ebben a vizsgálatban alkalmanként 2000-3000 kis-, közepes- és nagy magyar cég vesz részt.

Az MKIK GVI e vizsgálattal képviseli Magyarországot az Eurochambres éves európai konjunktúra vizsgálatában, amely az EU országaira ad előrejelzést a gazdasági konjunktúra várható alakulásáról.

>>>

Az MKIK Brüsszeli EU Képviseletének elektronikus hírlevele

2020. április 1.

A Fókuszban az Unió rovatunkban „Új európai iparstratégia: Lesz-e érzékelhető hatása? címmel olvashat összefoglalót.

Kattintson IDE a megtekintésért!

 

Újabb ágazatokra terjednek ki a kedvező szabályok

2020. április 1.

Március 27-étől[1] újabb ágazatokkal bővül a veszélyeztetett ágazatok köre. Az adózási könnyítések az alábbi tevékenységeket főtevékenységként végző vállalkozásokra is kiterjednek:

 

  • utazásközvetítés, utazásszervezés, egyéb foglalás (TEÁOR és TESZOR 79),
  • belvízi személyszállítás (TEÁOR és TESZOR 50.30)
  • fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR és TESZOR 96.04). E tevékenységet végzőre akkor terjednek ki a kedvező rendelkezések, ha a tevékenység végzője megfelel a közfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről szóló 37/1996. (X. 18.) NM rendelet szabályainak.

 

Az adózási könnyítésekről részletes ismertető a honlapon 2020. március 25-én megjelent tájékoztatóban olvasható.


[1] A 68/2020. (III. 26.) Korm. rendelet a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól és egyes új intézkedésekről szóló 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet módosításáról

 

Forrás: NAV

MKIK - válságkezelő csomag

2020. március 30.

Tisztelt Vállalkozó!
Tisztelt Cégvezető!

 

Tájékoztatom, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a 2020. március 23-án közzétett, azonnali beavatkozást igénylő javaslatok után, a mai nappal újabb, komplex gazdaságstabilizáló programcsomagot jelentet meg, amit alább olvashat.

>>>

Aktuális osztrák és német relációs hírek

2020. március 30.

Az alábbi linkre kattintva érheti el az aktuális osztrák és német relációs híreket.

Kattintson IDE!

Tájékoztatás a teherforgalomra vonatkozó rendelkezésekről a magyar-horvát határátkelőkön

2020. március 30.

Magyarország zágrábi nagykövetségének tájékoztatása a magyar-horvát határátkelőkön átmenő teherforgalomra vonatkozó rendelkezésekről.

Letöltésért kattintson IDE!

NAV - Ügyintézés időpontfoglalással

2020. március 27.

A járványhelyzetben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal igyekszik minimalizálni az ügyfeleire és munkatársaira ható kockázatokat, ezért a személyes ügyfélfogadás is korlátozott, illetve egyes kirendeltségek ideiglenesen zárva tartanak.

>>>

DIGITÁLIS TUDÁSTÁR

2020. március 26.

digitális tudástár az ÁKT honlapján már elérhető az alábbi közvetlen hivatkozással:

https://akt.mkik.hu/news/19

A tartalmak napról-napra, a beérkezések alapján folyamatosan feltöltésre kerülnek!

 

Elérhetőek a kapcsolódó honlapok segítségével a digitális oktatást segítő módszertani ajánlások és az ehhez kapcsolódó alkalmazások használatát bemutató segédanyagok a lenti hivatkozás alatt:

https://akt.mkik.hu/sites

Tájékozató - kereskedelmi korlátozások a koronavírus járványhoz kapcsolódóan

2020. március 25.

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, az alábbi kereskedelmi korlátozásokról, melyek a koronavírus járványhoz kapcsolódóan léptek életbe:

>>>