Elindult az eÁFA

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az év első napján élesí­tette az elektronikus áfarendszert (eÁFA). Az eÁFA támogatja az adókötelezettség elektronikus és pontos teljesí­tését, csökkenti az adminisztrációt, és kiszolgálja az adózói ügyviteli rendszerek adatigényét.

  1. január 1-jét követő adómegállapí­tási időszakokra már háromféleképpen is teljesíthető az áfabevallás:* az eÁFA-ban, gép-gép kapcsolaton keresztül;
    * az eÁFA webes felületén;
    * ÁNYK-nyomtatványon.Az eÁFA-ban először 2024. február 1-jétől nyújtható be áfabevallás, de már most kipróbálhatók a rendszer bizonyos funkciói.

    * Az eÁFA januárban lekérdezési szolgáltatásokat nyújt: az adózók már lekérdezhetik a NAV rendelkezésére álló adatokat (online számlaadatok, online pénztárgépi nyugták, valamint a vámeljárások adatai) és az adókódokat.
    * 2024. február 1-jétől lesz elérhető minden funkció, azaz az emlí­tetteken túl az adókód módosí­tása, az időszakzárás, a bevallás tervezetének elkészítése, előellenőrzése és a bevallás beadása is.

    Az eÁFA-rendszer bevezetése után a webes felületen, vagy a gép-gép kapcsolaton keresztül benyújtott bevallás 2024. június 30-áig önellenőrzési nyomtatványon, 2024. július 1-jétől pedig az elektronikus felületen is helyesbíthető.

    Az eÁfÁval kapcsolatos további információkat a NAV Által közzétett sajtóközleményben <https://nav.gov.hu/ado/eafa/informaciok/elindult-az-eafa> olvashat.