Épületgépészeti ágazat üzleti közösségépítő program indul

A Tolna Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 2024. évben számos térség- és vállalkozásfejlesztéshez kapcsolódó programot indít útjára. A programok elsődleges célja egyrészt, hogy erősítsük a kamarai jelenlétet a térségben, legalább a korábbiakban kistérségi központokban nevesített településeken, másrészt támogassuk és ösztönözzük a helyi/térségi üzleti közösségek létrejöttét, kialakulását, vagy épp erősítését!

A vármegyei központ helyett/mellett a tanácsadási, ismeretátadó és egyéb vállalkozások működéséhez és fejlődéséhez közvetve vagy közvetlenül kapcsolódó szolgáltatáscsomaggal jelenjük meg egyebek mellett a gazdaságilag, társadalmilag hátrányosabb helyzetű térségekben is.

Feladatként jelentkezik a vállalkozások közötti együttműködések elindításának támogatása, helyi értékteremtő feladatok generálása. A találkozókkal szeretnénk elérni, hogy a kislétszámú üzleti közösségek létrejöttével a vállalkozások inkább együtt fejlődésben gondolkozzanak a konkurenciaharc helyett, hosszabb távon alvállalkozói, beszállítói, vagy akár klaszter kapcsolatok alakuljanak ki.

Célunk, hogy összekapcsoljuk az erre nyitott gazdasági szereplőket, s egy – a térségben meghatározó szereplő, cégvezető, top menedzser bevonásával alakítsunk ki gazdasági klubokat, csoportokat, ahol akár a személyes/kialakuló ismeretségek révén aztán elindulhat valamiféle közös munka, ami előreviszi/előreviheti a helyi gazdaságot a működőképes/együttműködésre képes cégek által.

Úgy gondoljuk, hogy az üzleti kapcsolatépítés egyik útja lehet a tervezett mentor programunk, amelynek során szakmai közreműködő/közreműködők irányítása és koordinációja mellett a jó gyakorlatok megismerése, gyakorlati tapasztalatok átadása valósulhat meg, pl.: problémafelvetésre tett közös megoldás kidolgozásával, vagy már egy korábban bevált megoldás átültetésével/átvételével, adaptációjával.

A tervezés során az alábbi témákat jelöltük meg kamarai szinten, de természetesen ezek a témakörök a résztvevők igényei szerint módosíthatók, változtathatók, kiegészíthetők.

  • Árubeszerzés nehézségei, tárolás, készletezés kérdései
  • Költségek tervezése, racionalizálási lehetőségek
  • Fenntartható gazdálkodás
  • Digitalizációs megoldások a hatékonyság növelése érdekében
  • Marketing és reklám, kommunikáció kihívásai
  • Humánerőforrás gazdálkodás kérdései
  • Milyen forrásból fejlesszük, finanszírozzuk vállalkozásunk?
  • Humánerőforrás gazdálkodás kérdései

A találkozókra havi rendszerességgel kerülne sor az érintett ágazatokban.

  • építőipar – Tamási
  • fémmegmunkálás, gépészet, hegesztéstechnika, épület- és szerkezetlakatos – Dombóvár
  • épületgépészet – Bonyhád

Az előkészítési tevékenység eredményeként az épületgépészet ágazatban 2024. április 16-án kerülne sor projektindító eseményre, melynek helyszíne:

Bonyhád Város Önkormányzata, 1. emeleti díszterem, időpontja: 14:00 – 15:00 óra.

Az első találkozó során a bekapcsolódó cégek, vállalkozások képviselői egy néhány perces bemutatkozáson keresztül ismerkednének meg egymással, az általuk végzett tevékenységekkel, nyújtott szolgáltatásokkal. A későbbiekben kamarai irányítás és koordináció mellett határoznánk meg a jövőbeli működési kereteket, pontosításra kerülhetnek a tárgyalandó témakörök, s véglegesítésre kerülhet egyfajta megvalósítási ütemterv is.

Hisszük és valljuk, hogy szakmai sikereket csak közösen, közös érdekek mentén haladva érhetünk el! Ebben mindenképp partnerként kívánunk megjelenni!

Bízunk benne, hogy a fentiekben megfogalmazott célokkal Ön is egyetért és ezek mentén haladva lát lehetőséget a programba való aktív bekapcsolódásba, részvételre! Jöjjön el projektindító rendezvényünkre, legyen részese a kamara üzleti közösségfejlesztő tevékenységének, építse, fejlessze vállalkozását!

A rendezvényen való részvétel díjmentes, de előzetes regisztrációhoz kötött, melyet alább tehet meg 2024. április 15-ig.

Regisztráció:


Részvételi/kapcsolódási szándékát 2024. április 15. munkaidő végéig küldheti meg részünkre.

 

Az eredményes közös munka reményében!

 

Szekszárd, 2024. április 8.

 

Üdvözlettel és tisztelettel:

Hornok Jenő

Térségfejlesztési koordinátor, vállalkozásfejlesztési vezető

Tolna Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara