Új nyomtatványok az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásoknál

Figyelmébe ajánljuk az EY Bérszámfejtés Hírlevelét, amelynek tartalmát az alábbiakban röviden összefoglaljuk.

  • 2024 januárjában több nyomtatványforma változott meg az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai tekintetében. A fő változás elsősorban a dokumentumok első pontjában látható, ugyanis 2023. július 1-től lépett életbe a 1997. évi LXXXIII. törvény [ Ebtv.] 62. § (1b) – (1c), mely szerint az ügyfél nyilatkozik arról, hogy írásbeli vagy elektronikus (ügyfélkapus) kapcsolattartást szeretne a hatósággal. Ezt a nyilatkozatot csak akkor kell az ügyfélnek (igénylőnek) megtennie, amennyiben a foglalkoztatója társadalombiztosítási kifizetőhelyet nem működtet. A Magyar Államkincstár oldaláról letölthetőek a legújabb nyomtatványok csedgyedtáppénzgyáp tekintetében, de változott például az üzemi baleseti jegyzőkönyv is.
  • Megjelent a Hivatalos Értesítőben a hazautazással kapcsolatos költségtérítés havi felső korlátja: a munkába járással kapcsolatos költségtérítésről szóló 39/2010. (II. 26.) Korm. rendelet 3. § (3) bekezdés b) pontjában foglaltak alapján a munkáltató által fizetett hazautazással kapcsolatos költségtérítés havi felső korlátja a 2024. évben 56 240 forint.
  • Munkavédelmi bírság összegének változása: 2024.03.01-től szigorodnak a munkavédelmi bírságokra vonatkozó rendelkezések. Az új szabályokat a Kormány 25/2024. (II. 14.) Korm. Rendelete tartalmazza. A rendelet értelmében a munkavédelmi bírság összege 100 ezer forinttól 100 millió forintig terjedhet. A munkavédelmi bírság alapösszege a súlyosan veszélyeztetett munkavállalónként százezer forint. Kis- és középvállalkozások esetében csökkentő tételek kerültek meghatározásra, és a maximum kiszabható munkavédelmi bírság is alacsonyabb: mikro- és kisvállalkozás esetében legfeljebb 25 millió, középvállalkozás esetén 50 millió forint. A kedvezmény azonban nem alkalmazható halálos munkabaleset esetében.
  • 2023-as évre vonatkozó adóbevallás elkészítése. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a NAV 2024-ben is elkészíti a 2023. évre vonatkozó bevallás tervezetét a kifizetők, munkáltatók által bevallott adatok, valamint a rendelkezésre álló információk alapján. A tervezet 2024. március 15-től érhetők el KAÜ-azonosítással (ügyfélkapu, e-személyi igazolvány, arcképes azonosítás, telefonos azonosító) az eSZJA oldalon. Az adóbevallási tervezet tértivevényes küldeményként kerül postázásra a magánszemély lakcímére, legkésőbb 2024. április 30-áig. A NAV által elkészített tervezet a következőket tartalmazza:
    • szja-köteles jövedelmet és annak adóját,
    • az ekho szerint adózó jövedelmet és annak adóját,
    • az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem adóköteles részét,
    • a szociális hozzájárulási adó alapját képező jövedelmet és a fizetendő szociális hozzájárulási adót.