Egyéni vállalkozókat érintő adóváltozások 2025-től

Tájékoztatjuk, hogy 2023. november 14-én az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatot terjesztett elő „Az egyes adótörvények módosításáról” szóló T/5893. számú törvényjavaslathoz.

A módosító javaslat alapján egyelőre elhagyják az őszi adócsomagból a vállalkozói jövedelemadózás szerinti átalakítást, valamint az összes ezzel kapcsolatos tervezett módosítást, tehát az idei tervezetből kimarad a tevékenységet kezdő egyéni vállalkozók adókedvezménye is.

Az adócsomagból elhagyott rendelkezések a következő évi adócsomag részét képezhetik, ezért engedje meg, hogy az alábbiakban összefoglaljam az egyéni vállalkozók adózását érintő legfontosabb változásokat, terveket melyek 2025. január 1-től léphetnek hatályba.

Diktált járulékalap bevezetése, vállalkozói kivét kivezetése:

2025. január 1-től a jelenlegi, a vállalkozó által elért jövedelmen (vállakozói kivéten, illetve átalányban megállapított jövedelmen) alapuló járulékmegállapítási módszer helyett egy diktált járulékalap kerül bevezetésre. A diktált járulékalap mind a vállalkozói jövedelemadózást, mint az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozók esetében egységesen a tárgyhavi minimálbér.

Ezáltal minden egyéni vállalkozónak és társas vállalkozásnak úgynevezett diktált járulékalap után kellene a kötelező minimum járulékot megfizetnie, emellett megszűnne az emelt járulékalap, tehát nem a garantált bérminimum vagy a minimálbér 112,5 százaléka után kellene szociális hozzájárulási adót fizetniük, hanem a minimálbér után.

Továbbá megszűnne a vállalkozói kivét (a vállalkozói tevékenységből származó személyes vagy családi szükségletet kielégítő kiadás, aminek mértékét a vállalkozó dönti el), így a vállalkozói jövedelem után az általános szabályok szerint kellene majd adózni.

A járulékszabályozás egyszerűsítése, illetve a vállalkozói kivét kivezetésére tett vállalások miatt tehát jelentősen átalakulnának az egyéni vállalkozók járulékfizetési szabályai.

A mellékállású egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok:

A többes jogviszonyban működő vállalkozóknak (mellékállású egyéni vállalkozók) havonta a minimálbér 30 százaléka után kellene járulékokat fizetniük. A módosítás a mellékállású egyéni vállalkozók esetében arról is rendelkezne, hogy amennyiben valakinek az éves bevétele meghaladja a 2,3 millió forintot, akkor az e fölötti rész 60 százaléka után kellene a járulékokat megfizetnie.

Családi járulékkedvezményre vonatkozó változások:

2025. január 1-jétől megszűnnek azok a rendelkezések, melyek az egyéni vállalkozók tekintetében speciális szabályokat állapítottak meg a családi járulékkedvezmény érvényesítése kapcsán.

Az egyéni vállalkozók tekintetében is az általános szabályok lesznek irányadóak; a fő- illetve másodfoglalkozású egyéni vállalkozók a diktált járulékalapot terhelő társadalombiztosítási járulék vonatkozásában a járulékkötelezettség mértékéig érvényesíthetik a kedvezményt.

Bevallásra vonatkozó szabályok:

Az éves személyi jövedelemadó bevalláshoz hasonlóan az adóhatóság az általa rendelkezésére álló adatok alapján a tárgynegyedévet követő hó első napjáig elkészíti a negyedéves bevallási tervezetet, amelyet az egyéni vállalkozónak a tárgynegyedévet követő hó 12. napjáig van lehetősége kiegészíteni, illetve javítani. Az egyéni vállalkozónak lehetősége lenne, hogy saját maga a bevallási határidőig elkészítse a bevallását. Ha az adózó a bevallási tervezet adatait a negyedévet követő hó 12. napjáig nem javítja, nem egészíti ki, vagy nem nyújt be bevallást, akkor úgy kell tekinteni, hogy a bevallási tervezetben foglaltakkal egyetért, és a tervezet az adózó által elfogadott bevallásnak minősül, mely alapján az állami adó- és vámhatóság előírja a társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettséget.