Kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) – megnyíló regisztráció

2023 július 1-től indul a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer Magyarországon.

Április 1-től regisztrálhatnak a gyártók a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerbe (EPR) a MOHU elektronikus ügyintézési felületén, a Partner Portálon. A gyártóknak az illetékes hulladékgazdálkodási hatóságnál is nyilvántartásba kell magukat vetetniük. 2023. július 1-től az EPR rendszerben a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. (MOHU ZRT.) gondoskodik a körforgásos termékből képződő hulladék átvételéről, gyűjtéséről, elszállításáról, előkezeléséről, kereskedelméről és kezelésre történő átadásáról, továbbá a hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartásáról és üzemeltetéséről.

Az EPR rendszerről és a regisztrációról bővebb információt a https://mohu.hu/nem-lakossagi-ugyfelek/kiterjesztett-gyartoi-felelosseg-epr honlapon találnak.

Ezzel összefüggésben tájékoztatjuk, hogy a Magyar Közlöny 46. számában megjelentek a rendszerrel kapcsolatos rendeletek:

  1. A Kormány 107/2023. (III. 30.) Korm. rendelete környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási kormányrendeletek módosításáról
  2. A Kormány 108/2023. (III. 30.) Korm. rendelete az egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló 349/2021. (VI. 22.) Korm. rendelet módosításáról