Kormányrendelet a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer szabályozásról

A Magyar Közlöny 2023. évi 37 számában 80/2023. (III. 14.) Korm. rendeletet, amely a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletszabályait tartalmazza. A szabályozás legtöbb előírása 2023. július 1-től lesz alkalmazandó, azonban már 2023. április 1-jétől szükséges a regisztráció a koncessziós társaság elektronikus felületén kollektív teljesítés esetén. 2023. május 1-jétől kezdődően pedig minden érintettnek kérelmeznie kell a nyilvántartásba vételét az országos hulladékgazdálkodási hatóságnál.

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá a következő termékkörök fognak tartozni:

  1. csomagolások
  2. egyes egyszer használatos és egyéb műanyagtermékek (pl. poharak, zacskók, ételtartók, törlőkendők, léggömbök)
  3. elektromos és elektronikus berendezések
  4. elemek és akkumulátorok
  5. gépjárművek
  6. gumiabroncs
  7. irodai papír
  8. reklámhordozó papír
  9. sütőolaj és -zsír
  10. textiltermékek (pl. ruházati árucikkek, lakástextília, lábbelik)
  11. fából készült bútorok.

A díjfizetési kötelezettséget a körforgásos termékek forgalomba hozatalakor keletkezik. Azonban a jogszabály bizonyos esetekben biztosít mentesülést a díjfizetési kötelezettség alól (pl. gépjármű gyártók szerződésben átvállalhatják bizonyos termékkörök esetében).

A PwC Magyarország Kft. hírlevele szerint a legfontosabb, hogy a vállalkozások felmérjék, hogy mely termékek és ügyletek érintettek. A termékek beazonosítása során ellenőrizni kell a vámtarifaszámok és a jogszabályi fogalmaknak történő megfelelést.