Üdvözöljük a

Európai Bizottság_Tervezet a hatékonyabb és méltányosabb vállalkozási adórendszer kialakítása érdekében

honlapján!

-

Európai Bizottság_Tervezet a hatékonyabb és méltányosabb vállalkozási adórendszer kialakítása érdekében

Szerző: Dera | 2021. május 20.

Az Európai Bizottság (továbbiakban: EB) május 18-án mutatott be tervezetet a hatékonyabb és méltányosabb vállalkozási adórendszer kialakítása érdekében, hogy ezzel is támogassa az országokat a koronavírus-járványból való kilábalásban.

>>>

A tervezet 2023-ig tartó időhorizonton tesz javaslatot a vállalkozások adózási rendszerével kapcsolatosan. A cél az adminisztráció csökkentése, vállalkozásbarátabb környezet megteremtése, egységes társasági adó szabályozás kialakítása, valamint az adóelkerülési lehetőségek minimalizálása. Az EB adóügyi menetrendet dolgozott ki, mely a termelőberuházásokat és a vállalkozói szellemet ösztönzi, valamint támogatja a zöld és digitális beruházásokat.

 

A javaslat emellett kötelezné a multinacionális nagyvállalatokat a ténylegesen fizetett adókulcsaik publikálására a transzparencia növelése érekében és az adózás elkerülésének megnehezítésében. Így támogatja a tagállamokat a nemzeti bevételek tervezhetőségében, illetve a fenntartható növekedésben és a zöld és digitális átállásban.

 

A veszteségek belföldi kezelésével kapcsolatban az EB ajánlást fogadott el, mely arra ösztönzi a tagállamokat, hogy legalább az előző pénzügyi évre engedélyezzék a veszteségek megelőző időszakra vonatkozó elhatárolását a vállalkozások számára. Ez lehetővé tenné a 2020-21 alatt elszenvedett veszteségeknek a 2020 előtt befizetett adókból való jóváírását. Ez az intézkedés különösen a kis- és középvállalkozásokat (kkv) javát szolgálja