Üdvözöljük a

Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Cikkek

EuroSkills Graz 2021

2021. 09. 24. 10:56

Az alábbi linkeken követheti nyomon a  napokban zajló EuroSkills Graz 2021 versenyt, a rendezvényről folyamatosan friss információkat, videókat talál a WorldSkills Hungary Facebook oldalán (https://www.facebook.com/worldskillshungary) Instagram oldalán (https://www.instagram.com/worldskillshungary/) és honlapján (https://worldskillshungary.hu/).

 

Pályázati felhívás - BREXIT károsultak

2021. 09. 23. 08:19

A BREXIT során kárt szenvedett vállalkozások számára biztosít vissza nem térítendő támogatást az Európai Bizottság 22 milliárd forint vissza nem térítendő támogatási forrás válik elérhetővé a Brexit Alkalmazkodási Tartalék (BAR) rendelettel Magyarország számára az Egyesült Királyság EU-s vámunióból történő, 2020. december 31-i kilépése okán fellépő negatív hatások kompenzálására, valamint a gazdasági szereplők új piaci környezethez történő alkalmazkodásának támogatására.

>>>

Élelmiszergazdasági Kollégiuma Workshop sorozat

2021. 09. 21. 15:52

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamra Élelmiszergazdasági Kollégiuma 2021. őszén Workshop sorozatot tervez rendezni, melynek célja, hogy előadóikon keresztül mutatnák meg a szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, hogy melyek azok a sajátosságok, amelyek alkalmassá tehetik őket arra, hogy nagy kiskereskedelmi láncok beszállítójává válhassanak.

>>>

Európai Bizottság Brexit kárenyhítő forrás

2021. 09. 21. 15:48

Figyelmébe ajánljuk a magyar vállalkozások pályázati támogatását, amely az Európai Bizottság Brexit kárenyhítő forrásának (Brexit Adjustment Reserve – Brexit Alkalmazkodási Tartalék - BAR) keretéből igényelhető.

>>>

MNB konjunktúra felmérés

2021. 09. 21. 15:46

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt feladatának tekinti, hogy megismerje és folyamatosan nyomon kövesse a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetét és kilátásait. Ennek kapcsán az MNB rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében azzal a céllal, hogy a jegybank hiteles képet kapjon a gazdasági folyamatok aktuális és várható alakulásáról.

>>>

Jogszabályok, amelyek a vállalkozásoknak számottevő érdeklődésére tarthatnak számot

2021. 09. 16. 08:07

Megjelent a Magyar Közlöny 166. száma, amelyben megjelentek olyan jogszabályok, amelyek a vállalkozásoknak számottevő érdeklődésére tarthatnak számot:

>>>

Reviving Europe

2021. 09. 15. 15:49

Az EUROCHAMBRES 3 napos online eseménysorozatot szervez Reviving Europe címmel. Az EU gazdasági fellendítéséről és az ahhoz rendelkezésre álló uniós politikai eszközökről szóló több napos rendezvény 7 tematikus ülésből áll, amelynek a főbb témái:

- a globálisan versenyképes európai gazdaság,

- a kkv-k az európai zöld és digitális átállás mozgatórugói,

- valamint az európai vállalkozások jövőjének a biztosítása.

 >>>

Okos városok: innovatív megoldások Bajorországból a fenntartható városfejlesztéshez

2021. 09. 14. 11:51

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara online rendezvényt szervez okos városok témakörben, amelyre ezúton szeretnénk meghívni Önt és a témában illetékes munkatársát.

Az esemény időpontja 2021. október 5. A részvétel díjmentes.

További információk és online jelentkezés >> itt.

Magyarország várhatóan nem tudja teljesíteni a CO2 kibocsátás időarányos csökkentését 2030-ig

2021. 09. 14. 08:04

Az EU az európai klímarendelettel – az európai zöld megállapodás részeként – kötelező célként tűzte ki magának a klímasemlegesség 2050-re történő elérését. Ehhez a következő évtizedekben jelentős mértékben kell csökkenteni az üvegházhatást okozó gázok jelenlegi kibocsátási szintjét. A klímasemlegesség felé tett közbülső lépésként az EU 2030-ra ambiciózus éghajlat-politikai célokat tűzött ki, és vállalta, hogy 2030-ig legalább 55%-kal csökkenti a CO2 kibocsátását (az 1990-es értékhez képest).

A teljes cikk itt érhető el.

 

Effekt 2030 – éves konferencia és díjátadó

2021. 09. 13. 10:13

Az Effekteam Egyesület október 1-jén tartja éves szakmai konferenciáját KÖZÖSSÉG. HATÁS. JÖVŐ. – A hazai vállalatok jövőbeni működése, kihívások és innovációk az ESG szempontok tükrében címmel. A rendezvényt, melynek keretében sor kerül az Effekt 2030  A közösségi befektetések díjának átadására is, az interneten keresztül követhetik nyomon az érdeklődők.

>>>

Gazdasági Tájékoztató

2021. 09. 08. 13:07

Megjelent az MKIK új Gazdasági Tájékoztatója, mely 2021 második negyedévi, legfrissebb KSH makrogazdasági adatokon felül tartalmazza a különböző magyar és nemzetközi előrejelző intézetek várakozásait a magyar gazdaság 2021-es teljesítményével kapcsolatosan, illetve válogatást a legfrissebb magyar és nemzetközi tanulmányokból és jelentésekből, melyek ismerete hozzájárul az alaposabb makroökonómiai körkép megszerzéséhez, ezzel is támogatva az Ön munkáját. 

A legfrissebb Gazdasági Tájékoztatót innen tudja letölteni: https://mkik.hu/hirek/gazdasagi-tajekoztatot-2021-ii-negyedev

Meghívó

2021. 09. 07. 15:20

Újraindítjuk a gazdaságot – indulnak a 2021-27-es uniós források

 

Dr. György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár az ITM képviselőivel Szekszárdra látogat, abból a célból, hogy a vállalkozók tapasztalatait, véleményét összegyűjtsék. A rendezvény legfontosabb célja a vállalkozások tájékoztatása a 2021-27-es programozási időszak induló pályázatairól, emellett pedig a megújult Vállalkozói információs portál (vali.hu) bemutatása a vállalkozások számára.

A rendezvény időpontja: 2021. szeptember 16. (csütörtök) 11:00 – 13:00 óra

A rendezvény helyszíne: Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara oktatóterme

(7100 Szekszárd, Arany János u. 23.-25. 3/305)

>>>

Megújult a duális képzés honlapja

2021. 09. 03. 09:06

Formájában és tartalmában is megújult a duális képzés honlapja. A www.tanuloszerzodes.hu honlapot gyökeresen átalakítottuk, új arculattal és struktúrával a https://dualis.mkik.hu/ oldalon érhetők el a legfrissebb információk a szakképzés szereplői számára.

A honlap felépítését kifejezetten a felhasználói igények alapján alakítottuk ki, amely hangsúlyosan a vállalkozói oldallal foglalkozik, de részletes tájékoztatást nyújt a tanulók számára is.

Kézműves Remek pályázati kiírás módosítás

2021. 09. 02. 13:52

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2021-ben is meghirdette a Magyar Kézműves Remek pályázatát. A pályázat céljainak teljesülése érdekében, szeretnék biztosítani, hogy minél több, a kézműiparban tevékenykedő vállalkozó tudjon részt venni a pályázaton és minél több értékes termék kaphasson nyilvánosságot és elismerést. 

Ezt segítendő a Magyar Kézműves Remek pályázatainak benyújtási határidejét meghosszabbították, így 2021. szeptember 30-ig van lehetőség pályázat benyújtására. A pályázati kiírás az alábbi linken érhető el:

https://mkik.hu/magyar-kezmuves-remek-2021

3. Német -Magyar Ipari Kontaktbörze

2021. 09. 02. 13:50

Az Ipari Kontaktbörze sorozat harmadik rendezvénye 2021. szeptember 28-án az élelmiszeripari gyártástechnológia, innováció, gép- és alkatrészgyártás témakörben jelentkezik. 

Az online program szakmai előadásokkal kezdődik, majd kapcsolatépítő B2B megbeszélésekkel folytatódik.

Kinek szól a rendezvény?

A kétoldalú kapcsolatok iránt érdeklődő magyar és német vállalatoknak, leginkább az alábbi ágazatokból:

- Élelmiszeripari gépek, berendezések gyártói

- Célgépgyártás

- Alkatrészgyártás

- Fémmegmunkálás, felületkezelés

- Gyártástámogató szolgáltatások 

További információk és regisztráció az alábbi linken:
3. Német-Magyar Ipari Kontaktbörze | Regisztráció (b2match.io)

Regisztrációs díj: 70 EUR+ÁFA (DUIHK-tagoknak 50 EUR+ÁFA)

Pályazat - Önkéntes kamarai tagok speciális működési támogatása

2021. 08. 31. 14:34

Tisztelt Tagunk! /Tisztelt Cégvezető!

Figyelmébe ajánljuk a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által kiírt, kizárólag önkéntes kamarai tagsággal rendelkező vállalkozásoknak szóló speciális működési támogatást.
A pályázati program célja, hogy egyszeri vissza nem térítendő pénzügyi támogatással segítséget nyújtson az önkéntes kamarai tagsággal rendelkező, meghatározott ágazatokban működő, a bezárási korlátozással leginkább érintett vállalkozásoknak a Covid-19 járvány okozta negatív gazdasági hatások mérséklésében, ezáltal hozzájáruljon a vállalkozások fenntartható működéséhez, támogassa azok fejlesztési (pl. bővítési, korszerűsítési, hatékonyságnövelő) elképzeléseit, működési feltételeit.
>>>

Gyorsjelentés a Gazdasági Versenyhivatal tevékenységéről – 2021 I. félév

2021. 08. 31. 08:09

Az Országgyűlés számára készített éves beszámolók mellett immár évente kétszer gyorsjelentést is kiad a Gazdasági Versenyhivatal a mögöttük hagyott félévről. Céljuk, hogy közérthetően mutassák be a piaci verseny és a fogyasztók védelmében végzett munkájukat.

>>>

Augusztusban is felfelé araszolt a GKI konjunktúraindexe

2021. 08. 31. 07:47

Az áprilisi nagy ugrás után a nyári hónapokban már csak lassan araszolgatott felefelé a GKI konjunktúraindexe. A GKI-nak az EU támogatásával készített felmérése szerint az üzleti várakozások augusztusban is kissé javultak, a fogyasztóiak viszont július után augusztusban is némileg romlottak.

A felmérési összefoglaló letölthető innen.

A felmérési összefoglalók archívuma elérhető itt.

Behajthatatlan követelés áfájának visszatérítése

2021. 08. 24. 09:40

2021 márciusában közzétett magyar vonatkozású ügyben az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy a behajthatatlan követelés áfájának visszatérítésekor az elévülési időt nem az eredeti termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás teljesítési időpontjától kell számítani, hanem az az időpont az irányadó, amikor a meg nem fizetés valóban biztossá vált.

>>>

"Modern Geográfia – 15 év” jubileumi konferencia

2021. 08. 24. 08:53

MEGHÍVÓ

 A Modern Geográfia, mint a PTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének szakmai folyóirata szerkesztősége és a Publikon Kiadó tisztelettel meghívja Önt a  

„Modern Geográfia – 15 év” címmel megrendezésre kerülő jubileumi konferenciára.

>>>

2021. augusztus 18-ától lehet pályázni a 200 milliárdos élelmiszeripari támogatásra

2021. 08. 24. 08:45

Megnyílt a pályázatbeadási lehetőség az Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére (VP3-4.2.1-4.2.2-2-21). Vissza nem térítendő támogatás (VNT) célja a hogy a mezőgazdasági termékek értéknövelését és a piacra jutást elősegítő, a technológiai fejlesztést, továbbá a környezeti erőforrás-hatékonyságot célzó komplex beruházásokat támogassa az élelmiszer-feldolgozás vállalati hatékonyságának növelése érdekében.

>>>

MNB konjunktúra felmérés

2021. 08. 19. 10:06

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt feladatának tekinti, hogy megismerje és folyamatosan nyomon kövesse a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetét és kilátásait. Ennek kapcsán az MNB rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében azzal a céllal, hogy a jegybank hiteles képet kapjon a gazdasági folyamatok aktuális és várható alakulásáról.

>>>

A szakképzési hozzájárulás 2021

2021. 08. 19. 09:58

Az információs füzet letöltéséhez kattintson IDE!

 

A bejelentésköteles szolgáltatási tevékenységgel kapcsolatos jogszabály módosítás

2021. 08. 18. 08:47

Magyar Közlöny 149. számában megjelent a Kormány 464/2021. (VIII. 5.) Korm. rendelete a bejelentésköteles szolgáltatási tevékenységek tekintetében a bejelentés elmulasztása esetén fizetendő bírságról, továbbá a szolgáltatás felügyeletét ellátó hatóságok általános kijelöléséről szóló 186/2009. (IX. 10.) Korm. rendelet módosításáról.

>>>

Szakképzési együttműködési megállapodáshoz kapcsolódó elszámolások

2021. 08. 11. 14:29

A dokumentum IDE kattintva letölthető!

 

Tájékoztatás a Data Act nyilvános konzultációjáról

2021. 08. 06. 10:16

Megjelent a Európai Bizottság 2020 február 19-i adatstratégiájában szereplő „Data Act” előzetes hatástanulmányának koncepciója. A „Data Act” célja az adatgazdaság fejlődésének elősegítése azáltal, hogy hozzáférést biztosít a gazdasági szereplők egymás közötti és kormányzati szektor felé történő adattovábbításokra. Emellett felülvizsgálja az adatbázisokra vonatkozó szerzői jogi szabályokat annak érdekében, hogy egyensúlyt teremt a hozzáférési jogosultságok és az ezzel kapcsolatos gazdasági érdekek között.

>>>

Távmunka

2021. 07. 30. 07:40

Figyelmébe ajánljuk a 2021. július 3-a óta hatályos 393/2021. (VII. 2.) Kormány rendeletet a veszélyhelyzet során a távmunkával kapcsolatos szabályok alkalmazásáról szóló 487/2020. (XI. 11.) Korm. rendelet módosítását.

>>>

Építőipart érintő intézkedések

2021. 07. 29. 12:58

A kormány több olyan rendeletet is kiadott a közelmúltban, amelyek jelentős hatást gyakorolnak mind az építőiparra, mind az építési alapanyagokat kitermelői ágazatra. A bevezetett intézkedések hatással lehetnek a már hatályban lévő szerződések teljesítésére, illetve a futó projektek kivitelezésére is. 

>>>

A szakképzési törvényt illető módosítások - összefoglaló

2021. 07. 27. 13:09

A szakképzési törvényt illető módosítások értelmében 2019. LXXX. tv. 128. §. (5a) bekezdése a következőkben módosul, az errő olvasható összefoglaló IDE kattintva letölthető.

Rozsdaövezetek támogatása

2021. 07. 27. 12:47

A Magyar Közlöny 139. számában megjelent a rozsdaövezeti akcióterületen létesített lakóingatlanban kialakított lakások vásárlásához kapcsolódó adó-visszatérítési támogatásról szóló 444/2021. (VII. 23.) kormányrendelet. A rendelet értelmében a költségvetésből vissza nem térítendő támogatásként visszafizetik a rozsdaövezetekben épülő új lakások 5 %-os Áfáját, azaz gyakorlatilag Áfamentesen lehet itt új lakást vásárolni, mivel a rendeletben rögzítik, hogy a támogatás összege megegyezik a lakás vásárlásáról kiállított számla vagy számlák szerint megfizetett 5%-os általános forgalmi adó összegével.

>>>

Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkárság hírlevele

2021. 07. 27. 12:42

Megjelent az Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkárság legfrissebb hírlevele, melyet csatolva küldök. A hírlevél egyedüli témaként az EU fit-for-55 klímavédelmi csomagjával foglalkozik. A klímavédelmi csomag az EU klíma- energia- közlekedés- és adóügyi jogszabályok felülvizsgálatára, illetve új jogszabályok kialakítására tesz javaslatokat, melyek kapcsolódnak az Európai Zöld Megállapodás elemeihez.

>>>

Építésgazdasági Kollégium ülése

2021. 07. 22. 12:54

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az utóbbi időszak építésgazdaságot érintő intézkedési csomag összefüggésében, megnövekedett érdeklődést és tájékoztatási igényt tapasztalt a vállalkozások részéről, így az MKIK Építésgazdasági Kollégiuma kibővített ülést szervez 2021. július 28. 14:00 órakor, melynek témája: A Kormány építésgazdaságra vonatkozó intézkedési csomagjáról tájékoztatás. Célja a piacon kialakult feszültség oldása a megfelelő információk átadásával.

>>>

Tájékoztatás az FCM-eket érintő bejelentési kötelezettség változásáról

2021. 07. 20. 15:02

2021. július 1-től változott az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokkal kapcsolatos bejelentési kötelezettség.

>>>

"Év Felelős Foglalkoztatója 2021" pályázat

2021. 07. 20. 10:38

Az OFA Országos Közhasznú Nonprofit Kft. meghirdette az  „Év Felelős Foglalkoztatója 2021” pályázatot. 

A pályázattal kapcsolatos információk az alábbi hivatkozásokon érhetők el:

https://ofa.hu/hu/news/elindult-az-ev-felelos-foglalkoztatoja-2021-palyazat

https://ofa.hu/hu/news/kozlemeny-

https://ofa.hu/hu/az-ev-felelos-foglalkoztatoja-palyazat

Az MKIK az elmúlt évekhez hasonlóan egy Képzési Különdíjat ad át a legsikeresebben pályázó vállalkozásnak.

Legyen az év felelős foglalkoztatója pdf!

MNB konjunktúra felmérés

2021. 07. 20. 10:22

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt feladatának tekinti, hogy megismerje és folyamatosan nyomon kövesse a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetét és kilátásait. Ennek kapcsán az MNB rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében azzal a céllal, hogy a jegybank hiteles képet kapjon a gazdasági folyamatok aktuális és várható alakulásáról.

>>>

Foglalkoztatással, álláskereséssel kapcsolatos adómentes juttatások

2021. 07. 19. 15:30

2021. június 10. óta adómentesek a hátrányos helyzetben lévő munkavállalóknak és a munkanélkülieknek kifizetett egyes juttatások. A támogatások adómentessége a kifizetés időpontjától függetlenül, akár visszamenőleg is érvényesíthető.

>>>

Augusztus 1-jén megszűnik az 5 százalékos áfa az elviteles és házhoz szállított ételre, italra

2021. 07. 19. 15:27

A vendéglátó üzletek 2021. július 31-ig alkalmazhatják az 5 százalékos áfamértéket az elviteles, valamint házhoz szállított ételekre és italokra.

>>>

Vállalati pandémiás jógyakorlatok felmérése - online kérdőív

2021. 07. 19. 15:25

A COVID-19 járvány lehetséges további hullámainak megelőzése, illetve (bekövetkezésük esetén azok) hatékony kezelése érdekében stratégiai fontosságú, hogy a hazai vállalatok megismerjék és implementálják azokat a vállalati pandémiás jógyakorlatokat, amelyek a járvány korábbi hullámaiban eredményesnek bizonyultak a járvány terjedésének megakadályozásában. Ez hozzájárulhat ugyanis ahhoz, hogy egy esetleges negyedik hullám esetén, minél kevesebb korlátozó intézkedés bevezetése váljon indokolttá.

>>> 

Tisztelt Ügyfeleink!

2021. 07. 14. 09:56

Felhívjuk figyelmünket, hogy technikai okok miatt korábbi figyelemfelhívó levelek kerültek kiküldésre rendszerünkből.

Az esetleges kellemetlenségekért elnézést kérünk!

Dolgozunk a hiba mielőbbi megszűntetésén!

Tisztelettel:

a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara csapata

Szakirányú továbbképzés a BME-n

2021. 07. 13. 11:31

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának Műszaki Továbbképző Központja képzéseit szeretnénk a kamarai tagok figyelmébe ajánlani.

Szeretettel várjuk szakirányú továbbképzéseinken, ha már rendelkeznek valamilyen diplomával. 

>>>

Változott a Mikrohitel konstrukció

2021. 07. 13. 11:29

Bővebb igényelhető keret, akár szabadfelhasználású is, hosszabb türelmi idő, és több hitel is igényelhető egyszerre >>>

Tisztelt Pályakezdő!

2021. 07. 09. 07:36

Az MKIK GVI megbízásából egy kutatásban szeretnénk a segítségét kérni, amely a pályakezdő szakképzettek pályájának hosszabb távú alakulását és a tanulószerződés hatásait vizsgálja. Kérjük volt tanulószerződésesként töltse ki az alábbi linken elérhető online kérdőívet: https://kutatas.gvi.hu/index.php/793325?lang=hu

Válaszait név nélkül, kizárólag összesítve dolgozzuk fel, a személyes adatait harmadik félnek nem adjuk át, az adatok kezelése az Európai Unió 2016/679 számú általános adatvédelmi rendeletében (GDPR) megállapított szabályoknak megfelelően történik. A vizsgálatban való részvétel önkéntes.

Kérdőívünkkel a tanulószerződéséhez kapcsolódó adatkezelési tájékoztató alapján keressük Önt, amit ezen a linken tekinthet meg: https://www.tmkik.hu/hu/tmkik/adatkezelesi-es-adatvedelmi-szabalyzat-16847

Köszönjük a segítségét!

>>>

Változik a vállalkozók után fizetendő szocho alapja

2021. 07. 06. 08:56

2021. július 1-jétől a középfokú végzettséget nem igénylő tevékenységet végző vállalkozók szociális hozzájárulási adójának (szocho) alapját legalább a tárgyhónap első napján érvényes minimálbér összege alapján kell kiszámolni. Korábban a szochoalap megállapításakor ezeknél a vállalkozóknál a tárgyév első napán érvényes minimálbért kellett figyelembe venni.

>>>

A megváltozott munkaképességű személyek szochokedvezmény-alapjának megállapítása

2021. 07. 06. 08:54

2021. június 10-től a többi kedvezmény alapjához hasonlóan kell meghatározni a megváltozott munkaképességű személyek után igénybe vehető szociálishozzájárulásiadó-kedvezmény alapját.

>>>

Járvány előtti hangulat a lakáspiacon – újraindul az áremelkedés – A GKI és a Masterplast 2021. júniusi lakáspiaci felmérésének eredményei

2021. 07. 05. 09:06

A tavaly második negyedévi mélypont óta fokozatosan javulnak a lakáspiaci várakozások. A jelen felmérés során az egy negyedévvel ezelőttihez képest az ingatlanos cégek derűlátóbbá, a lakosság kicsit óvatosabbá vált. A fővárosi lakáspiaci index értéke csaknem elérte, az országos indexé már kissé meg is haladta a járvány előtti szintet. A válaszadók szerint a használt lakások árai a közeljövőben minden körzetben emelkedni fognak, az új lakásoknak kétszámjegyű áremelkedés várható – derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből.

Az elemzés letölthető innen.

 

Tájékoztatás aktuális pályázatokról

2021. 07. 05. 08:51

Gyorsindulással veszi kezdetét a 2021-27-es uniós pályázati időszak, hogy közös erővel mielőbb újraindítsuk a gazdaságot. Az újraindítás érdekében megújítottuk a vállalkozásfejlesztés eszköztárát, így az előttünk álló 1,5 évben annyi vállalkozásnak tudunk segíteni, mint amennyit az elmúlt 30 évben 15 éves periódusokban ért el a fejlesztéspolitika. Erre azért lehetünk képesek, mert megkérdeztük a vállalkozókat, hogy hogyan segíthetjük az újraindulásukat. Három szempontot soroltak fel, amelyeket beépítettünk vállalkozásfejlesztési programjainkba: gyorsaság, likviditás, ütemezettség. A gyorsaság jegyében a korábbi 3-5 hónappal szemben a beruházásösztönző pályázatok átfutási ideje terveink szerint 45-60 napra rövidül. Ezzel egyidejűleg a vállalkozások likviditását segítendő, a pályázók a támogatás 100 százalékát megkaphatják előlegként, és az önerő finanszírozásához kedvezményes Széchenyi Kártya hitelt vehetnek igénybe. A programokat ütemezetten jelentetjük meg, hogy a vállalkozások előre tudjanak tervezni, és a számukra legmegfelelőbb felhívásra pályázzanak.

Kérem, engedjék meg, hogy tájékoztassuk aktuális programjainkról >>>

Önfoglalkoztatók támogatásának bővítési javaslata – ITM válasz

2021. 06. 30. 09:21

2021 június 7-én, a Magyar Közlöny 104. számában megjelent a 310/2021-es Kormányrendelet Az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásáról. Ezt követően érkeztek olyan jelzések a támogatással kapcsolatban, melyben jelezték, hogy a minden olyan tevékenység, amely folytatását a pandémia miatt bevezetett korlátozások lehetetlenné tettek szerepelnie kellene a támogatottak között.

Ezzel kapcsolatban a Kamara megkereste az Innovációs és Technológiai Minisztérium szabályozásért felelős szaktárcáját, akiktől a következző válasz érkezett:

>>>

 

A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése 2021-re

2021. 06. 30. 09:18

A 2021. márciusi prognózis júniusi aktualizálásának összefoglalója a sajtó számára, 2021. június 30.

A GKI idei növekedési előrejelzését a márciusi 4,3%-ról nagyon jelentősen, 7%-ra emelte. Ennek alapja a válságból való, vártnál gyorsabb eddigi kilábalás, az előző negyedévhez viszonyítva harmadik negyedéve tartó gyors növekedés, a járvány harmadik hullámának kifutása és a gazdasági várakozások kedvező alakulása. A GKI márciusban mindenekelőtt a kiviteli többletet becsülte alul. Idén a lakossági fogyasztás várhatóan 3-4%-kal, a beruházás 6%-kal emelkedik. A belső és külső egyensúly viszont feltehetőleg rosszabb lesz a márciusban feltételezettnél.

>>>

Folyamatosan nő a nemzetközi kereskedelmi láncok súlya

2021. 06. 30. 09:17

A magyarországi tizenegy kereskedelmi üzletlánc 2019-ben összesen 4943 milliárd, míg 2020-ban 7,3%-kal több, 5306 milliárd forint bruttó forgalmat ért el (https://trademagazin.hu/hu/kereskedelmi-toplistak/). 2007-hez képest összességében 96%-kal bővült, vagyis csaknem megkétszereződött ez a piac.

A teljes cikk itt érhető el.

EUÁK Hírlevél 2021. május-június

2021. 06. 29. 15:55

IDE kattintva töltheti le az Igazságügyi Minisztérium május-június hónapokra vonatkozó hírlevelét, amelyet azzal a céllal indítottak, hogy bemutassák azokat a témákat, amelyek a következő hónapokban foglalkoztatják az Európai Unió döntéshozóit, és amelyek – elfogadásukat követően – a magyar vállalkozások működési kereteit is meghatározzák. 

A hírlevél tartalmából:

- A Covid-19 járvány utáni újraindítás terve – a Bizottság bemutatta az újiparpolitikai startégiát

- Megjelent a Mesterséges Intelligencia szabályozási keret

- Megjelent a gépek rendelet felülvizsgálata

- Megkezdődött az egészségügyi adatterekre vonatkozó nyilvánoskonzultáció

- Júliusban várható a Fit for 55 klímavédelmi jogszabálycsomag

Változások a CSOK-kal vásárolt lakás illetékmentességében

2021. 06. 29. 15:53

2021. január 1-jétől illetékmentes

- az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó, vagy

- a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető

családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) vásárolt lakás tulajdonjogának, tulajdoni hányadának megszerzése.

2021. július 10-étől a szabályozás úgy módosul, hogy ha a vagyonszerző bármely okból vagy a hatóság rendelkezése alapján visszafizeti a CSOK teljes összegét, a NAV az adásvételi szerződés aláírásának időpontjában fennálló forgalmi érték és az akkor hatályos illetékmérték alapján szabja ki a visszterhes vagyonátruházási illetéket.

>>>

GINOP PLUSZ online tájékoztató fórum

2021. 06. 29. 10:49

A Széchenyi Programiroda keretén belül kollégáimmal szervezünk egy online tájékoztató fórumot, 2021.06.30-án, 9:45 kezdéssel, melyről a meghívót csatoltam.

A tervezett programok:

- GINOP PLUSZ-1.21-21 A MIKRO-, KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK MODERN ÜZLETI ÉS TERMELÉSI KIHÍVÁSOKHOZ VALÓ ALKALMAZKODÁSÁT SEGÍTŐ FEJLESZTÉSEK TÁMOGATÁSA

2021.07.12-től benyújtható pályázat ismertetése, a legfrissebb módosításokkal.

- GINOP PLUSZ-2.11-21 VÁLLALATI KUTATÁSI, FEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS TEVÉKENYSÉGEK ÖSZTÖNZÉSE /TERVEZET/

Ha érdekes lehet a pályázat, kérem jelezze válasz e-mail-ben, a csatolt Online Regisztrációs lap kitöltésével! (2021.06.29. 12:00 óráig)

(Nem kell nyomtatni, aláírni, elég a kitöltött dokumentum visszaküldése)

A csatolt dokumentumok IDE kattintva érhetőek el!

Az üzleti várakozások júniusban már nem javultak

2021. 06. 25. 11:56

A GKI konjunktúraindexe az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után májusban és júniusban is tovább nőtt, de legutóbb már csak hibahatáron belül. Az index ezzel elérte tavaly év eleji, vagyis a járvány előtti szintjét. A GKI-nak az EU támogatásával készített fel-mérése szerint, noha az üzleti várakozások gyorsabban, már májusban visszanyerték korábbi optimizmusokat, most júniusban kissé pesszimistábbak lettek. A fogyasztói bizalmi index viszont júniusban is érezhetően tovább emelkedett, s ezzel csaknem elérte válság előtti értékét.

>>>

Magyar Turizmus Akadémia webinársorozat

2021. 06. 25. 11:53

A Magyar Turizmus Akadémia szakmai anyagai és tudástára mellett elindítja „Tudással felvértezve” nyári webinársorozatát, melyben az újraindulást segítendő, a turisztikai szakma részére nyújt hasznos ismereteket online előadások keretében.

>>>

MEGJELENT AZ „ÉLELMISZERIPARI ÜZEMEK FEJLESZTÉSE” CÍMŰ (VP3-4.2.1-4.2.2-1-21 KÓDSZÁMÚ) FELHÍVÁS

2021. 06. 25. 11:52

Megjelent az „Élelmiszeripari üzemek fejlesztése” című (VP3-4.2.1-4.2.2-1-21 kódszámú) felhívás.

A támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 07. napjától 2021. augusztus 31. napjáig van lehetőség. A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 50 milliárd Ft.

Milyen cégeket támogatnak?

- Élelmiszer-feldolgozó üzemek

- Borászati üzemek

A felhívás és a támogató okirat minta a https://www.palyazat.gov.hu/vp3-421-422-1-21-lelmiszeripari-zemek-fejlesztse-1 linken érhető el. 

Reorganizációs eljárás

2021. 06. 22. 13:37

A koronavírus-világjárvány elleni védekezés részeként új eljárási forma jött létre, amelynek célja a vállalkozások megmentése, a felszámolások elkerülése. Jelenleg a 345/2021. (VI. 18.) Korm. rendelet szabályozza a reorganizációs eljárást. 

>>>

MNB konjunktúra felmérés

2021. 06. 17. 12:23

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt feladatának tekinti, hogy megismerje és folyamatosan nyomon kövesse a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetét és kilátásait. Ennek kapcsán az MNB rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében azzal a céllal, hogy a jegybank hiteles képet kapjon a gazdasági folyamatok aktuális és várható alakulásáról.

>>>

Adóügyi könnyítés

2021. 06. 17. 12:21

Ezúton szeretnénk szíves figyelmébe ajánlani a Privatbankár.hu honlapján https://privatbankar.hu/cikkek/makro/akar-5-millioval-is-kevesebb-adot-fizethet-a-jarvanyra-hivatkozva.html

is közzétett MTI tájékoztatást, miszerint a legújabb adóügyi könnyítés, amely szerint a koronavírus-válság miatt akár ötmillió forinttal is csökkenhet a fizetendő adó. A kérelmeket idén év végéig lehet benyújtani - tájékoztatta Izer Norbert az MTI-t.

>>>

GINOP Plusz tájékoztató kiírásról

2021. 06. 16. 09:35

Kiírták az eszközbeszerzési pályázatot.

IDE kattintva letöltheti a tájékoztató anyagot!

SEGÉDLET - az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásának igényléséhez

2021. 06. 16. 09:15

Az alább letölthető dokumentumokban szeretnénk segítséget nyújtani azon kedves ügyfeleink részére, akik szeretnének élni az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásával.

 

IDE kattintva pedig pdf formátumban talája meg a segédletet!

 

Figyelem felhívás fiatalkorú védelmét szolgáló jogszabályi rendelkezésre

2021. 06. 15. 09:34
A fogyasztóvédelmi hatóság évről évre visszatérő jelleggel vizsgálja a fiatalkorúak védelmét szolgáló jogszabályi rendelkezések betartását. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021. évi ellenőrzési és vizsgálati programja alapján a Tolna Megyei Kormányhivatal hatósági ellenőrzéseket folytat le a nyári időszakban.
IDE kattintva letölthető az összeállított figyelemfelhívás!

Az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatása

2021. 06. 10. 07:57

2021 június 7-én, a Magyar Közlöny 104. számában megjelent a 310/2021-es Kormányrendelet Az önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásáról.

>>>

Országos online szakmai nap- Meghívó

2021. 06. 09. 09:26

Tisztelt Partnerünk!

 

A Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szeretettel ajánlja a 2021.06.29.-én tartandó országos online szakmai napot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezésében:

Szakképzési munkaszerződéssel az új DUÁLIS rendszerben

címmel, kifejezetten a jelenlegi vagy a leendő duális képzőhelyek számára.

>>>

Ingyenes, online nyelvtanulási lehetőség

2021. 06. 08. 09:42

Tisztelt Hölgyem, Uram! Kedves nyelvtanulás iránt érdeklődő!

  

A Pécsi Tudományegyetem a Paks 2 projekthez kapcsolódóan kiemelkedően fontos célnak tekinti a régióban élők nyelvtudásának fejlesztését. Ennek érdekében az alábbi ingyenes, online nyelvtanulási lehetőséget kínáljuk Önnek, amennyiben elmúlt 18 éves és a Közép-Duna Menti Térségben, valamint Bonyhád vagy Dombóvár településeken él vagy dolgozik.

>>>

Effekt 2030 – a közösségi befektetések díja

2021. 06. 03. 16:22

Az Effekteam Egyesület másfél évtizede dolgozik a felelős hazai vállalatokkal, szervezetekkel együttműködésben a hatékony környezeti és társadalmi befektetések elősegítése érdekében. Egyesületünk nemcsak szakmai tanácsadással, a tapasztalatok átadásával és a jó gyakorlatok megosztásával támogatja a cégek felelősségvállalási és fenntarthatósági törekvéseit, de igyekszik elismerni és széles körben bemutatni az általuk sikeresen megvalósított programokat is. 

>>>

KKV Kérdőív

2021. 06. 02. 09:30

A KKV-k vonatkozásában egy Covid alatti és utáni helyzetet elemző kérdőíves felmérés készül. A felmérés célja, hogy adjon egy képet a KKV-k járvány alatti helyzetéről és az abból való kilábalás lehetőségéről. E mellett  javaslatokat várnak, hogy milyen intézkedéseket kérjen még a kamara a gyors kilábalás érdekében.

>>>

Szakképzési tájékoztató fórum - A duális képzés financiális kérdései - avagy megéri-e oktatni az új rendszerben (Autóipar)

2021. 06. 02. 08:51

Tisztelt Partnerünk!

Tagvállalkozásunk!

Tisztelt Gyakorlati képző!

 

Tárgyi témában tájékoztató fórumot szervezünk, melynek időpontja 2021.06.08., du. 12:00 óra.

A keddi napon délután az autóiparhoz köthető ágazatban (pl. autószerelő, karosszérialakatos stb.) tevékenykedő/képző vállalkozásokra/szakmákra fókuszálunk!

>>>

Szakképzési tájékoztató fórum - A duális képzés financiális kérdései - avagy megéri-e oktatni az új rendszerben (Turizmus és vendéglátás)

2021. 06. 02. 08:27

Tisztelt Partnerünk!

Tagvállalkozásunk!

Tisztelt Gyakorlati képző!

 

Tárgyi témában tájékoztató fórumot szervezünk, melynek időpontja 2021.06.08., de. 10:00 óra.

A keddi napon délelőtt a turizmus és vendéglátás ágazatban tevékenykedő/képző vállalkozásokra/szakmákra fókuszálunk!

>>>

K&H kiválósági díj

2021. 06. 02. 08:23

Hogyan tűnhetsz ki a családi vállalatok közül?

A K&H díjjazza a példamutatást!

A K&H családi vállalatok kiválósági díjra idén négy kategóriában lehet pályázni 2021. augusztus 6-ig.

Legyél Te a következő és vedd át a díjat a Forbes Családi Vállalatok Gálán!

részletek: https://csaladivallalatok.kh.hu/k-and-h-kivalosagi-dij/

Tájékoztaó letöltéséért kattintson IDE!

Mentorprogram a vállalkozások támogatására - második esély a vállalkozói szférában

2021. 06. 01. 11:32

DanubeChance 2.0. fő célja a tanulás lehetőségének elősegítése a politikai döntéshozók és a kormányzati szervek, kutatóintézetek és egyetemek, valamint a pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozások, illetve az üzleti vállalkozásokat támogató szervek és a nyilvánosság között. A projekt célja olyan irányelvek kidolgozása, amelyek lehetővé teszik, hogy a korábban nehéz helyzetbe jutott, a Duna régióban tevékenykedő vállalkozók újrakezdhessenek.

>>>

Európai Zöld megállapodás

2021. 05. 27. 12:51

az Európai Bizottság magyarországi képviseletének oldalán megjelentek az Európai Zöld megállapodással kapcsolatos információk és kapcsolódó dokumentumok.

>>>

Digital Services Act

2021. 05. 27. 12:49

Nyilvánosan megtekinthetővé vált az Eurochambres-nek az Európai Bizottság által elfogadott Digitális szolgáltatásokról szóló törvényre (Digital Services Act) reflektáló reakciója. A most kiadott törvény keretrendszert határoz meg a digitális szolgáltatók és fejlesztők számára. 

>>>

Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) online konferenciája

2021. 05. 27. 11:50

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) szervezésében  2021. június 22-én megrendezésre kerül „Energiahatékonyság az iparban Németországban és Magyarországon, fókuszban az automatizálás és a digitalizáció” című online konferencia.

A rendezvény 2021. június 23-án és 24-én online kooperációs megbeszélésekkel egészül ki, a konferencián előadó német vállalatok részvételével, amelyek üzleti kapcsolatokat keresnek Magyarországon.

>>>

Meghívó online pályázati tájékoztatóra - az új GINOP Plusz 1.2.1–21

2021. 05. 26. 14:39

MEGHÍVÓ

a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tisztelettel meghívja Önt, vagy vállalkozása képviselőjét az AGORA Oktatási Intézet Kft. ügyvezetője által tartandó ONLINE előadásra, melynek témája:

Hogyan készüljünk fel időben a közelgő GINOP Plusz 1.2.1–21 eszközbeszerzési pályázatra?

A rendezvény időpontja: 2021. június 2., 14:00 óra

>>>

Szakképzési tájékoztató fórum - A duális képzés financiális kérdései - avagy megéri-e oktatni az új rendszerben (Kereskedelem)

2021. 05. 26. 13:49

Tisztelt Partnerünk!

Tagvállalkozásunk!

Tisztelt Gyakorlati képző!

 

Tárgyi témában tájékoztató fórumot szervezünk, melynek időpontja 2021.06.03., du. 14:00 óra.

A csütörtöki napon a kereskedelem ágazatban tevékenykedő/képző vállalkozásokra/szakmákra fókuszálunk!

>>>

Online konferencia és kooperációs megbeszélések - Energiahatékonyság az iparban

2021. 05. 26. 12:33

A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2021. június 22-én online konferenciát szervez, „Energiahatékonyság az iparban Németországban és Magyarországon, fókuszban az automatizálás és a digitalizáció” címmel.

>>>

PTE Zöld Egyetem projektek

2021. 05. 26. 12:23

1. „Passzold vissza Tesó!”- használaton kívüli mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet 

2. „Moonbike”- Kerékpáros közlekedés népszerűsítése, fenntartható életmód

 

Bővebben >>>

Májusban már a válság előtti szintjét is meghaladta a GKI konjunktúraindexe

2021. 05. 25. 12:58

A GKI konjunktúraindexe az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után májusban sokkal kisebb, de azért jelentős lépést tett felfelé, s ezzel elérte tavaly februári, vagyis a járvány előtti szintjét. A GKI-nak az EU támogatásával készített felmérése szerint az üzleti várakozások utoljára 2019 végén voltak ilyen optimisták, a fogyasztóiak viszont még elmaradtak tavaly márciusi, vagyis válság előtti szintjüktől.

>>>

JOGpontok

2021. 05. 21. 08:42

A regionális és összehangolt JOGpontok projektek ingyenes jogi segítséget nyújtanak a munka világában. A projekt európai uniós támogatással valósul meg. A jogsegély-szolgáltatás teljesen díjtalan és anonim a segítségnyújtás során.

>>>

PwC Magyarország az „Adózást érintő változások” című online előadás

2021. 05. 20. 16:00

Ezúton szeretnénk felhívni szíves figyelmüket a PwC Magyarország az „Adózást érintő változások” című online előadására, amelyen meghívott előadó és a PwC munkatársai a tavaszi adócsomag legfontosabb tudnivalóiról adnak tájékoztatást.

Az előadás során a szakértők részletesen bemutatják, illetve szakmai oldalról megvizsgálják, hogy milyen módosítások, illetve új szabályok lépnek életbe.

>>>

NAV 2021. május 17-i közleménye

2021. 05. 20. 11:05

A NAV 2021. május 17-i közleménye szerint az adóbevallás határidőn túli benyújtása esetén elkerülhetők a szankciók a Pénzügyminisztérium közleményében foglaltak szerint.

>>>

Európai Bizottság_Tervezet a hatékonyabb és méltányosabb vállalkozási adórendszer kialakítása érdekében

2021. 05. 20. 11:03

Az Európai Bizottság (továbbiakban: EB) május 18-án mutatott be tervezetet a hatékonyabb és méltányosabb vállalkozási adórendszer kialakítása érdekében, hogy ezzel is támogassa az országokat a koronavírus-járványból való kilábalásban.

>>>

2. Német- Magyar Ipari Kontaktbörze június 8.-9.

2021. 05. 20. 11:01

2021. június 8-9. között rendezik meg a 2. Német-Magyar Ipari Kontaktbörzét, amelynek középpontjában most az elektronika, az IT és az ipari háttérszolgáltatások (pl. karbantartás, javítás, IT szolgáltatást nyújtók stb.) állnak. Ilyen területekről várja érdeklődők (potenciális beszállítók) jelentkezését a projektben részt vevő (jelenleg) 7 beszerző.

>>>

Szakképzési tájékoztató fórum - A duális képzés financiális kérdései - avagy megéri-e oktatni az új rendszerben (Építőipar, gépészet)

2021. 05. 20. 09:47

Tisztelt Partnerünk!

Tagvállalkozásunk!

Tisztelt Gyakorlati képző!

 

Tárgyi témában tájékoztató fórumot szervezünk, melynek időpontja 2021.05.28., de. 11:00 óra.

A pénteki napon az építőipar és gépészet ágazatban tevékenykedő/képző vállalkozásokra/szakmákra fókuszálunk!

>>>

Szakképzési munkaszerződés mintája

2021. 05. 20. 07:51

Az ITM-mel egyeztetve az új  szakképzési munkaszerződés minta elérhető a https://tanuloszerzodes.hu/letoltesek/ menüpontban.

MNB konjunktúra felmérés

2021. 05. 19. 10:28

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt feladatának tekinti, hogy megismerje és folyamatosan nyomon kövesse a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetét és kilátásait. Ennek kapcsán az MNB rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében azzal a céllal, hogy a jegybank hiteles képet kapjon a gazdasági folyamatok aktuális és várható alakulásáról.

>>>

 

Újabb fejezetéhez érkezett az innovációs ökoszisztéma építése a Pécsi Tudományegyetemen

2021. 05. 13. 18:03

Együttműködési megállapodást írt alá a Pécsi Tudományegyetem a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamarával

>>>

25 év alatti fiatalok adókedvezménye

2021. 05. 10. 08:41

A Magyar Közlöny 81. számában megjelent a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény, valamint az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény módosításáról szóló 2021. évi XXXIV. törvény, melyet jelen levelem mellékleteként megküldök Önnek.

A módosítás értelmében – a korábban bejelentettekkel összhangban – a 25. életévét be nem töltött magánszemély összevont adóalapját a 25 év alatti fiatalok kedvezményével csökkenti.

Ez a törvény 2022. január 1-jén lép hatályba.

Fiatalok vállalkozóvá válásának segítő és gátló tényezőinek felmérése

2021. 05. 07. 11:13

Kutatás indult a fiatal (40 év alatti) egyéni vagy társas vállalkozók körében a vállalkozóvá válásukat elősegítő és gátló tényezők beazonosítására. Ezen kérdőív kitöltésében szeretném kérni aktív segítségét, továbbá támogatását, annak minél szélesebb körben történő terjesztésében. 

A kérdőív az alábbi linken érhető el, amelynek kitöltési ideje kb. 10-15 perc.

https://app.cooltool.com/psrv671cd46 

A kérdőív kitöltésének határideje: 2021. május 15.

Meghívó - Hogyan értékesítsünk sikeresen Franciaországba? című szakmai előadásra

2021. 05. 05. 13:53

 A Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara a Coface Hungary Kft. támogatásával tisztelettel meghívja Önt egy webinárium keretén belül megrendezésre kerülő szakmai előadásra és egy ezt követő online konzultációra, az alábbi témában:

 

Hogyan értékesítsünk sikeresen Franciaországba?

 

Rendezvényünk célja, hogy a francia piac iránt érdeklődő magyar vállalatokkal olyan hasznos szakmai információkat ismertessünk meg, amelyekkel hozzájárulhatunk franciaországi exporttevékenységük sikerességéhez.

 

Dátum:

2021. május 26. (szerda), 10:00-11:30

>>>

Tájékoztatás az ágazati bértámogatás változásairól

2021. 05. 05. 08:09

A Magyar Közlöny (magyarkozlony.hu) 73. száma alapján a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatja Önöket, hogy 2021.05.01-től változott az ágazati bértámogatásban és az adókedvezményben részesülők köre.

>>>

Design Management Díj

2021. 05. 05. 07:54

Ajánljuk figyelmébe a Magyar Formatervezési Tanács aktuális pályázatát, a Design Management Díj felhívását. A járványügyi helyzet okán idén is egyszerűsített benyújtással, postai helyett elektronikus úton várják mind a magánszemélyi jelöléseket, mind a szervezetek nevezését.

>>>

K&H kiválósági díj

2021. 05. 05. 07:33

A K&H Bank Zrt. 6. alkalommal hirdeti ki a K&H kiválósági díj pályázatát, melynek célja a hazai családi vállalkozások támogatása, továbbá a gazdasághoz való hozzájárulása és a társadalom iránti elkötelezettség elismerése.

>>>

Kérelemmel menthető ki a beszámolók május 31-ei határidejének elmulasztása

2021. 05. 04. 07:54

Figyelmébe ajánljuk az MTI 2021. május 1-i közleményét, miszerint „Kérelemmel menthető ki a beszámolók, illetve az azokhoz kapcsolódó bevallások május 31-ei határidejének elmulasztása az idén” Izer Norbert államtitkár tájékoztatása szerint.

>>>

Tájékoztatás (vállalati oltópontok, expatok, üzleti utazások)

2021. 05. 03. 09:36

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy a Kormány döntése alapján:
1. Azok a vállalatok, amelyek saját vállalati oltópont kialakítását tervezik, a megyei kormányhivataloknál jelezhetik az ezirányú szándékukat.
2. Május elején megnyílik az angol nyelvű felület, amelyen keresztül a tartósan Magyarországon élő, TAJ-számmal nem rendelkező külföldiek (expatok) is regisztrálhatnak a COVID-19 elleni védőoltásra.
3. Az üzleti utazásokra vonatkozó szabályokban változás nem történt, az üzleti utazások az eddigi szabályok szerint működnek a továbbiakban is.

Dr. György László államtitkár

Tájékoztatás a 29. Innovációs Nagydíj kiadványról

2021. 05. 03. 07:59

Ahogyan a korábbi években is a Magyar Innovációs Szövetség kiadványba gyűjtötte a Magyar Innovációs Nagydíj pályázatának végeredményét.
A kiadvány digitális formában a http://www.innovacio.hu/nagydij_pdf/kiadvany_2020.pdf linken érhető el.

Meghívó - Vidékfejlesztési Program 2021-22

2021. 04. 29. 12:37

Tisztelt Tagunk!

Tisztelettel meghívjuk a

„Vidékfejlesztési Program 2021-22”

című onlineszakmai rendezvényére,

amelyhez ezúton küldjük a részletes belépési információkat.

Időpont: 2021. április 30. 12.00-13.30

>>>

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozatáról szóló kormányrendelet

2021. 04. 27. 07:38

Megjelent a Magyar Közlöny 68. száma, mely a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosítását tartalmazza.

A közlöny IDE kattintva letölthető.

Még több ifjú tehetséget támogatnak az ÚNKP ösztöndíjai

2021. 04. 23. 19:24

Az újra megnyíló Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) ösztöndíjpályázatai 4 milliárdos keretösszegére 2021. május 20-ig, elektronikus úton pályázhatnak az alap-, mester- vagy doktori képzésben tanuló hallgatók, fiatal oktatók és kutatók. Idén is külön kiírás szólítja meg a tehetséges doktorvárományosokat és posztdoktorokat, ezzel téve teljessé a kutatói életpálya támogatását.
A program részletes leírását a http://www.unkp.gov.hu/unkp-rol honlapon érik el.

SZTNH Fehér Könyv / K+F módszertani útmutató

2021. 04. 22. 09:59

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egy Fehér könyvvel segíti a K+F projektek sikerét.
A K+F minősítéssel megszerezhető adókedvezményekkel akár minden tizedik munkavállaló bérét vagy 10 millió forintonként 1 millió forintot is megspórolhatnak a cégek. Az eljárás megkönnyítése érdekében az SZTNH egy Fehér Könyvet készített, ami a kutatás-fejlesztést végzőknek és a pályázatok elbírálóinak is útmutatást ad. Az elmúlt években jelentősen nőtt a K+F minősítést kérő vállalkozások száma, ezért is fontos, hogy a cégek olyan támogatást kapjanak, amivel a jövőben már a projekt megkezdése előtt pontosan látják a minősítéshez szükséges elvárásokat.
A Fehér Könyvről szóló bővebb sajtóközlemény és a kiadvány az alábbi linkről tölthető le:
https://www.sztnh.gov.hu/hu/hirek/sztnh-hirek/hirek-esemenyek/sajtokozlemeny-feher-konyvvel-segiti-a-kf-projektek-sikeret-az

Nemzeti Versenyképességi Tanács ülése

2021. 04. 21. 10:30

A Nemzeti Versenyképességi Tanács ülésén számos vállalkozásokat érintő intézkedést jelentett be Varga Mihály pénzügyminiszter úr. Miután az NVT tagja Parragh László elnök úr is, ezért a bejelentett intézkedések közül számos olyan van, amit a kamarai hálózatba érkező vállalkozói jelzések alapján megfontolásra javasoltak. Az év második negyedévében már kétszámjegyű lehet a magyar gazdaság növekedése.

>>>

V4 ESG Konferencia

2021. 04. 20. 07:33

A Hungarian Business Leaders Forum elkötelezett a felelős üzleti gyakorlatok előmozdítása mellett, amelyek előnyösek az üzleti élet és a társadalom számára egyaránt. Éppen ezért kerül megszervezésre idén az első, regionális, V4 ESG Conference nevet viselő online eseményt, ahol elsősorban pénzügyi nagyvállalati szakemberek és döntéshozók osztják meg tapasztalataikat, jó gyakorlataikat ESG (Environmental, Social and Governance) témakörökben, amelyek hozzájárulnak a társadalmi, környezeti és gazdasági szempontból fenntartható fejlődés eléréséhez.

>>>

A veszélyhelyzet során a vállalkozások reorganizációja

2021. 04. 19. 09:48

A Magyar Közlöny 64. számában többek között szabályozzák a vállalkozások reorganizációját a vészhelyzet során.

A reorganizáció gazdasági szempontok szerint lefolytatott eljárás, melynek célja a pénzügyi nehézségekkel küzdő vállalkozás vagyoni, pénzügyi, fizetőképességi helyzetének javítása és ezzel továbbműködésének biztosítása.

A fenyegető fizetésképtelenség az olyan helyzet, amelyben a  vállalkozás vezetői előre látják vagy az ilyen tisztséget betöltő személytől elvárható gondosság mellett látniuk kell, hogy a vállalkozás nem lesz képes esedékességkor kielégíteni a vele szemben fennálló követeléseket.

>>>

Szép kártya összeg felhasználása, teraszok nyitása

2021. 04. 18. 16:41

A Magyar Közlöny 63. számában megjelent a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. kormányrendeletet módosító 178/2021. kormányrendeletet, amely alapján a 76/2018. kormányrendelet a következő 22. §-sal egészül ki:
A rendelet kimondja, hogy az alászámlákra utalt juttatások felhasználása megváltozik, a szolgáltató egy másik alszámlán lévő egyenleget is elfogadhatja.
>>>

Áprilisban egy éves csúcsára ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe

2021. 04. 16. 08:08

A GKI fogyasztói bizalmi index áprilisban egy éves csúcsára ugrott, de még jelentősen elmarad a tavalyi, járvány okozta zuhanást megelőző, 2020. márciusi szintjétől. A fogyasztói bizalmi index a tavaly áprilisi zuhanásának eddig kétharmadát tudta ledolgozni.

A felmérési összefoglaló letölthető innen.

Duális képzőhelyek nyilvántartásba vétele és kapcsolódó segédanyagok

2021. 04. 16. 07:56

IDE kattintva letöltheti azt a dokumentum csomagot, amely hasznos az új szakképzési rendszerbe belépni kívánó gazdálkodók számára.

 

Folytatódik a programok társadalmi egyeztetése

2021. 04. 15. 08:17

Megjelent a TOP Plusz (korábbi elnevezése: Versenyképes Magyarország Operatív Program, VMOP) operatív program újabb verziójának összefoglalója a www.palyazat.gov.hu weboldalon. Az operatív program továbbfejlesztése során az intézményrendszer törekedett a partnerségi egyeztetési folyamat során eddig megküldött szakmai vélemények és észrevételek beépítésére, a hazai és uniós egyeztető fórumokon elhangozott álláspontok figyelembevételére.

>>>

A 2019-ben alapított cégek is kérhetik az újraindítási gyorskölcsönt

2021. 04. 14. 07:24

Fontos változás, hogy a kkv-k és az egyesületek mellett már nonprofit kft.-k is igényelhetik a maximum 10 millió forintos hitelt. A Magyar Fejlesztési Bankhoz (MFB) beérkezett vállalkozói igények alapján április 12-től azok a 2019-ben alapított vállalkozások is igényelhetik a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt, amelyek az alapítás évében pozitív üzemi eredményt értek el. 

>>>

Az online pénztárgép adattovábbítás díjának elengedése, és a kötelező éves felülvizsgálati díj elengedése - PM válasz

2021. 04. 13. 07:53

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (továbbiakban: MKIK) levélben fordult a Pénzügyminisztérium Államügyekért felelős Államtitkárságához az online pénztárgép adattovábbítás díjának elengedése, és a kötelező éves felülvizsgálati díj elengedése témájában.
Az Államtitkárságtól az alábbi válasz érkezett:

>>>

Megjelent a kistelepülési üzletek támogatásának pályázati és elszámolási útmutatója

2021. 04. 12. 08:47

Alábbi linkken érhető el a pályázat benyújtásához és elszámolásához szükséges tájékoztató, ismertető!

https://bgazrt.hu/a-kistelepulesi-uzletek-tamogatasa/

IDE kattintva letöltheti a kistelepülési üzletek támogatásához szükséges dokumentumokat!

Nyelvi képzések a PTE szervezésében

2021. 04. 09. 12:05

A Pécsi Tudományegyetem a Paks 2 projekthez kapcsolódóan kiemelkedően fontos célnak tekinti a régióban élők nyelvtudásának fejlesztését. Ennek érdekében az alábbi ingyenes, online nyelvtanulási lehetőséget kínáljuk Önnek, amennyiben elmúlt 18 éves és a Közép-Duna Menti Térségben, valamint Bonyhád vagy Dombóvár településeken él vagy dolgozik.

>>>

Felhívás Önkéntesség Magyarország éve 2021

2021. 04. 09. 08:08

Az Önkéntesség Magyarország Éve 2021 rendezvénysorozat az Önkéntesek Nemzetközi Évének 20. illetve az Önkéntes Európai Évének 10. évfordulóján kerül megszervezésre. A kezdeményezést civil- kormányzati – üzleti szereplők szakmai összefogás mentén szervezik.

>>>

Társadalmi egyeztetés - Egyajánlatos közbeszerzésekről szóló kérdőív

2021. 04. 08. 08:43

Magyarország Kormánya elkötelezett a hazai közbeszerzések átláthatóságának és hatékonyságának folyamatos javítása, a mikro-, kis- és közepes vállalkozások közbeszerzésekben való részvételének elősegítése és a közbeszerzésekben a verseny szintjének növelése iránt. Ezen célok elérésének indikátora - többek között - az egyajánlatos közbeszerzési eljárások számának az összes eljáráshoz viszonyított aránya, amellyel kapcsolatban Magyarország Kormánya a 1027 /2021. (II. 5.) Korm. határozatban fejezte ki elkötelezettségét amellett, hogy az egyajánlatos közbeszerzések arányát 15%­nál alacsonyabb mértékűre csökkentse. 

>>>

A kormány az operatív törzs javaslatára egyes védelmi intézkedések meghosszabításáról döntött

2021. 04. 08. 08:26

A kormány a magyar emberek egészségének védelmében, az Operatív Törzs javaslatára 2021. április 19-ig meghosszabbítja a hatályban lévő védelmi intézkedések érvényességét.

>>>

Előrejelzés 2021-re – A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2021. március 31-i prognózisának összefoglalója

2021. 04. 07. 10:00

A vártnál jobb tavaly negyedik negyedévi tényszámok és a viszonylag kedvező év eleji konjunkturális várakozások – a járvány harmadik hulláma és a vegyesen alakuló tényszámok ellenére – a GKI a múlt év végihez képest 0,6 százalékponttal, 4,3%-ra (4-4,5%-ra) emelte 2021. évi növekedési prognózisát.

>>>

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló kormányrendelet

2021. 04. 06. 20:37

Megjelent a Magyar Közlöny 58. száma, mely a  belügyminiszter 1/2021. (IV. 6.) BM határozatát tartalmazza a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló kormányrendelet hatálybalépéséről.

>>>

29. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nyertese

2021. 04. 06. 20:03

Magyar Innovációs Nagydíj pályázat, amely idén 29. alkalommal került megrendezésre sikeresen lezárult. A pályázat célja az év legjelentősebb innovációs teljesítmények elismerése volt.
Idén az MKIK 2020. évi Innovációs Díjában a Graboplast Padlógyártó Zrt. részesült különleges tulajdonságú padló fejlesztésekért (önfertőtlenítő felületű közületi padló, tömör és habszerkezetű rétegekből felépülő versenysportpadló).
A sajtóközleményt az MKIK honlapján az alábbi linken keresztül éri el:
https://mkik.hu/hirek/sajtokozlemeny-29-magyar-innovacios-nagydij

PM tájékoztatás online számla, önszámlázással kapcsolatban

2021. 04. 06. 17:04

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára 2021.04.01-én tájékoztatta az MTI-t az online számlázással és az önszámlázással kapcsolatosan. Államtitkár úr úgy fogalmazott, hogy „elkezdődik ma egy új, online korszak, amelyben az adóhivatal már minden számlát lát.” Államtitkár úr kiemelte, hogy a március 31-ig tartó szankciómentesség lejártát követően továbbra is méltányosan, az adózóval együttműködve jár el a NAV.

>>>

Vállalkozásfejlesztési Tanács - konferencia

2021. 04. 01. 12:50

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tartozó (ITM) Vállalkozásfejlesztési Tanács (VfT) megtartotta idei első ülését.

A Kamara javaslatokat küldött a döntéshozók számára annak érdekében, hogy támogassa a vállalkozásokat a mostani nehéz helyzetben. Az MKIK és a teljes kamarai hálózat együttműködését ajánlotta fel a Gazdaság-újraindítási Akcióterv 3. fázisának megvalósításához, azaz a zöldenergia, a körforgásos gazdaság felépítése és a gazdaság teljes digitalizálása érdekében tervezett állami fejlesztése támogatásához.

>>>

Lejárt az adatszolgáltatás szankciómentes időszaka!

2021. 04. 01. 07:47

2021.03.31-én lejárt a NAV xml 3.0-s adatszolgáltatás kegyelmi időszaka, a szankciómentesség. Ez egyben azt is jelenti, hogy a NAV 2021.04.01-től a számla adatszolgáltatás körében észlelt hibákért, mulasztásokért jogosult bírságolni.

Ezért is hívjuk fel figyelmüket a következőkre:

>>>

INDUL AZ MKIK GVI 2021. ÁPRILISI ONLINE KONJUNKTÚRA FELVÉTELE

2021. 03. 31. 15:22

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Nonprofit Kft. (MKIK GVI) 1998 óta évente kétszer rendszeresen felméri a magyar vállalkozások üzleti helyzetét és várakozásait.

A mostani adatfelvétel témakörei között sajnos továbbra is fontos téma a koronavírus-járvány gazdaságra gyakorolt hatása.

 

Kérjük, hogy szakítson időt kérdőívünk kitöltésére, mely körülbelül 10-15 percet vesz igénybe. A kérdőív a https://kutatas.gvi.hu/index.php/592367 címen érhető el.

 

A kitöltött kérdőíveket 2021. április 30-ig várjuk!

Megjelent a Közlönyben a SZÉP kártya 3%-os banki díj felszámolásnak felfüggesztése

2021. 03. 31. 10:10

A Magyar Közlöny 52. számában - 2021. március 27-én szombaton – megjelent A Széchenyi Pihenő Kártya felhasználásának veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályainak újbóli bevezetéséről szóló 150/2021. (III. 27.) Korm. rendelet.

>>>

Megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló kormányrendelet.

2021. 03. 28. 14:12

A jogszabály rögzíti, hogy akkor nyílik lehetőség a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedések enyhítésére, ha 2,5 millió ember legalább az első oltást már megkapta.
Ennek megtörténte után a következő változtatások lépnek életbe:
>>>

Gazdasági Újranyitás Szekszárdon

2021. 03. 26. 16:39

Tisztelt Cégvezető!


Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata
 megkereste a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarát azzal a kéréssel, hogy a gazdaság újranyitásának tervéhez kapcsolódóan mérje fel, és összegezve tolmácsolja a Szekszárdon működő vállalkozások igényeit. 

>>>

A kereskedelmi és szolgáltató szektor mielőbbi újraindítására tett javaslatot a kamara

2021. 03. 25. 15:59

A Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a többi területi Kamara javaslatait összegezve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egyeztetést folytatott a miniszterelnökkel a kereskedelmi és szolgáltató szektor mielőbbi újraindítása érdekében. 

>>>

Megkezdődött az Interreg Europe 2021-2027 program társadalmi konzultációja

2021. 03. 23. 20:51

Megkezdődött az Interreg Europe 2021-2027 program társadalmi konzultációja. A konzultációval kapcsolatos információkat és az interregionális program tervezetét az alábbi linken keresztül éri el (angol nyelven) IDE kattintva.
A kérdőív kitöltése 2021. április 16-ig lehetséges.

A kérdőív célja a programterv véleményezése.
A társadalmasítás keretében a program Közös Titkársága webináriumot szervez, mely 2021. március 24-én 10 órától kerül megrendezésre. Az online eseményre is a fenti linken tudnak regisztrálni.

 

A kistelepülési üzletek támogatása

2021. 03. 23. 12:29

Megjelent a 62/2021. (II. 12.) Korm. rendelet a Gazdaság-újraindítási Akcióterv keretében a kistelepülési üzletek támogatásáról.

>>>

Országos Online Konferencia - Digitális Cégbiztonság

2021. 03. 23. 07:09

A Modern Vállalkozások Programja az elmúlt években elért eredményei és a digitalizációhoz kötődő jó gyakorlatok terjesztésére irányuló erőfeszítései alapján folytatódik, ezzel segítve a vidéki kis-és középvállalkozások digitális fejlődésének előmozdítását és szemléletformálását. Feladatunknak tekintjük, hogy a hazai kkv-k részletes tájékoztatást kapjanak az elkövetkező időszakban várható, digitalizációt érintő változásokról, pályázati lehetőségekről.
A járványügyi helyzetre való tekintettel rendezvényeinket online térben tartjuk meg.

>>>

Véget vetne a boltzárnak a kamara

2021. 03. 22. 18:11

Éles bírálatot fogalmazott meg a korlátozások egy része ellen a Parragh László vezette testület.

A jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések vállalkozói jelzések alapján nehezen értelmezhetőek és a KKV-k szempontjából versenytorzítóak. Emiatt azt javasoljuk, hogy amennyiben a betegségen átesett és a már beoltott felnőtt lakosság létszáma együttesen eléri a felnőtt lakosság 25 %-át, érdemes megfontolni a boltzár fokozatos feloldását annak érdekében, hogy a magyar vállalkozások ne szenvedjenek el több kárt és ne induljon el egy tömeges csődhullám - írja közleményében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).

>>>

MNB konjunktúra felmérés

2021. 03. 22. 11:11

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt feladatának tekinti, hogy megismerje és folyamatosan nyomon kövesse a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetét és kilátásait. Ennek kapcsán az MNB rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében azzal a céllal, hogy a jegybank hiteles képet kapjon a gazdasági folyamatok aktuális és várható alakulásáról.
>>>

Márciusban megközelítette januári, a járvány kezdete óta mért csúcspontját a GKI konjunktúraindexe

2021. 03. 22. 09:40

A GKI konjunktúraindexe a februári szerény csökkenés után márciusban ennél is kisebb mértékben emelkedett, de így is megközelítette januári, a járvány kezdete óta mért, igaz még meglehetősen alacsony csúcspontját.

>>>

Foglalkoztatás-felügyeleti hatóság tevékenysége a 115/2021. (III.10.) Korm.rendeletben

2021. 03. 21. 11:16

A foglalkoztatás-felügyeleti hatóság tevékenységéről 115/2021. (III.10.) Korm.rendelet (továbbiakban: Rendelet) a munkaügyi ellenőrzéssel kapcsolatban többek között arról rendelkezik, hogy a foglalkoztatónak kell bizonyítania az ellenérték hiányát, valamint azt, hogy a munkavégzés alapjául szolgáló szerződés nem a munkaviszony leplezésére irányul. A munkaügyi bírságra (melynek legkisebb összege 30.000,- Ft), a rendezett munkaügyi kapcsolatok feltételeire vonatkozóan is részletes szabályokat tartalmaz
>>>

Orbán: ha eléri az átoltottság a 2,5 milliót, elkezdődhet az újraindítás

2021. 03. 19. 10:34

Amikor eléri az átoltottság a 2,5 millió embert, el lehet kezdeni az újraindítást - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken. A kormányfő kiemelte: az oltások számának növelése a legfontosabb védekezési eszköz, gyorsan kell oltani, ehhez pedig vakcina kell. Közölte továbbá, hogy a jelenleg hatályban lévő korlátozások változatlan formában hétfőtől még egy hétig biztosan fennmaradnak.

>>>

Üzletek átvevőpontként történő üzemeltetése

2021. 03. 19. 07:39

A védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról szóló 104/2021. (III. 5.) kormányrendelet (továbbiakban: Rendelet) végrehajtásával kapcsolatban számos kérdés érkezik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához.
Az egyik jellemző kérdés, amely a kereskedőket foglalkoztatja, hogy működhet-e átvevőpontként a bezárásra kényszerített üzlet.

>>>

Tájékoztató E-commerce Business eseményekről

2021. 03. 19. 07:19

A Stylers Group és a Braining Hub szervezésében megrendezésre kerülnek a ProTechtor E-commerce Business eseményei.

>>>

Tájékoztatás normatíva elszámolásával összefüggésben

2021. 03. 17. 11:01

Tisztelt Gazdálkodó!
Tisztelt Gyakorlati-, Duális-képzőhely!
Tisztelt Partnerünk!


IDE kattintva letölthető a SZFHÁT/36453/2021-ITM Egyedi miniszteri határozatban érintett időszakra vonatkozó (2021.03.08. – 2021.04.07.), normatíva elszámolhatóságával összefüggésben - minisztériumi tájékoztatás alapján - készített ismertetőt, további szíves felhasználásra.

>>>

Az idegenvezetőknek is felvehető az újraindítási kölcsön

2021. 03. 17. 06:55

2021. február 4-i MKIK Gazdasági Évnyitóján jelentette be a Miniszterelnök úr a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt. A nulla százalékos kamatú hitel 10 éves futamidővel, önerő nélkül és három év türelmi idővel igényelhető az MFB Pontokon. A kölcsönt olyan vállalkozások vehetik majd igénybe, akiknek a működését a járványhelyzet miatt bevezetett kényszerintézkedések ellehetetlenítették és már a tartalékaik is teljesen kimerültek. A felvett összeget a vállalkozások bér, járulék, rezsi, működési költség, valamint készlet finanszírozására fordíthatják.

>>>

MKIK Vállalkozói levél - márciusi intézkedések

2021. 03. 16. 16:35

Tisztelt Vállalkozó!

 

Mint ahogyan az Ön előtt is ismeretes, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a területi kamarákkal együttműködve mind a tavaly tavaszi időszakban, mind a második, illetve a jelenlegi harmadik hullámban is nagy figyelmet fordít a koronavírus okozta gazdasági nehézségek azonosítására. A vállalkozások jelzései alapján arra törekedtünk, hogy beazonosítsuk a nehézséggel küzdő ágazatokat és ehhez kapcsolódó javaslatokat fogalmaztunk meg a döntéshozók számára. Az érintettek észrevételeit folyamatosan gyűjtjük és megosztjuk a Kormánnyal annak érdekében, hogy a nehéz helyzetben lévő vállalkozások a lehető legtöbb segítséget kaphassák, illetve talpon tudjanak maradni a gazdaság újraindulásáig. Javaslataink döntő része beépült a kormányzati intézkedésekbe.

Kérem, éljen a Kormány által biztosított támogatásokkal, és tartson ki továbbra is ebben a nehéz helyzetben!

>>>

Parragh László: folyamatosan kapcsolatban vagyunk a vállalatokkal

2021. 03. 16. 11:19

Együttműködés kell a gazdaság védelméhez, ezért a kormány folyamatosan egyeztet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával: a szakmai testület minden lehetőségről tájékoztatja a vállalkozókat, legyen szó akár a bértámogatásokról, akár az újraindítási gyorskölcsönről, a kormánnyal pedig ismerteti azokat a javaslatokat, amelyekkel még vállalkozóbarátabbá lehetne tenni a támogatási rendszert.

>>>

Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön kérelem beadása

2021. 03. 11. 07:13

2021. február 4-i MKIK Gazdasági Évnyitóján jelentették be a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönt. A nulla százalékos kamatú hitel 10 éves futamidővel, önerő nélkül és három év türelmi idővel igényelhető az MFB Pontokon. A kölcsönt olyan vállalkozások vehetik majd igénybe, akiknek a működését a járványhelyzet miatt bevezetett kényszerintézkedések ellehetetlenítették és már a tartalékaik is teljesen kimerültek. A felvett összeget a vállalkozások bér, járulék, rezsi, működési költség, valamint készlet finanszírozására fordíthatják.

>>>

A paksi projekt öt-tíz évig felhajtóerő

2021. 03. 10. 17:15

Tolna mutatóit kevésbé rontotta a válság, mint más megyékét, de több ágazat is a mielőbbi újranyitásban reménykedik – mondta Fischer Sándor, a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

>>>

Összefoglaló a KSH legfrissebb adatai alapján

2021. 03. 10. 17:10

Ajánljuk figyelmébe a KSH HETI MONITOR című interaktív ábragyűjteményét, amely napi/heti/havi frissítésű előzetes adatokon keresztül világít rá a vírushelyzet időszakának gazdasági és társadalmi hatásaira.

>>>

Megjelent a Közlönyben a bértámogatás

2021. 03. 10. 17:02

A Magyar Közlöny 37. számában - 2021. március 5-én pénteken – megjelent, a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló 485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet módosítása, amely a bártámogatások listáját tartalmazza TEÁOR kód szerint, illetve, hogy milyen kedvezmények vonatkoznak rájuk.

>>>

Április 15-éig kérhető az szja-bevallási tervezetek postázása

2021. 03. 10. 08:51

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az szja-bevallási tervezeteket március 15-étől elektronikusan elérhetővé teszi az eSZJA felületén. Akinek nincs ügyfélkapuja, az április 15-éig kérheti a tervezetek postázását. Senkinek nem kell személyesen megjelennie az ügyfélszolgálaton, hogy hozzájusson nyomtatott bevallási tervezetéhez.

>>>

Uniós szabadkereskedelmi megállapodások a külkereskedelem szolgálatában

2021. 03. 09. 19:11

2021. március 18., 14.00 óra

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara  idén négy online konferenciát valósít meg fontos európai uniós témákról az Igazságügyi Minisztérium Európai Uniós Ügyekért Felelős Államtitkárságával együttműködésben.

 

A konferenciák témái és várható időpontjai a következők:
1. szabadkereskedelmi megállapodások – 2021. március
2. fenntarthatóság, klímapolitika – 2021. június
3. megújuló energiák, energiapolitika – 2021. szeptember
4. közlekedéspolitika – 2021. november


Az első online konferenciát 2021. március 18-án, csütörtökön, 14.00 órai kezdettel, az Európai Unió által már megkötött szabadkereskedelmi megállapodásokról, illetve a még tárgyalás alatt álló megállapodásokról, ezek fontosságáról és hasznáról a kereskedő, exportáló kis- és középvállalkozások számára.
A rendezvények ingyenesek, a részvétel feltétele az előzetes online regisztráció.

>>>

EV otthonfelújítási támogatás igényléséhez szükséges igazolás kiadásával kapcsolatos tájékoztatás

2021. 03. 09. 18:47

IDE kattintva olvasható az egyéni vállalkozók otthonfelújítási támogatás igényléséhez szükséges igazolás kiadásával kapcsolatos tájékoztató levél.

GINOP-9.1.1-21 KAMATMENTES ÚJRAINDÍTÁSI GYORSKÖLCSÖN

2021. 03. 09. 08:32

A Kormány döntése szerint az MFB új hitelprogramot indít a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára.

A pályázat részleteiről itt olvashat.

Az arculati előírásokról itt tájékozódhat.

Országos Fluktuáció Benchmark Kutatás

2021. 03. 08. 13:08

A HR-Evolution Kft. idén 3. alkalommal készíti el Országos Fluktuáció Benchmark Kutatását és már csak pár megyében nincs elegendő kitöltés - országosan viszont 100 ezer fő fölött van a jelenleg már résztvevő cégek foglalkoztatotti létszáma.

Céljuk, hogy tanulmányuk minél magasabb kitöltési szám alapján készüljön el, annak érdekében, hogy az iparági bontás mellett, megyei szinten is vissza tudják adni az eredményeket, mely adatok ismerete a résztvevők számára is előnyös.

Az alábbiakban található a korábbi kutatásuk eredménye, amelyből látható, milyen értékes tanulmányt készítenek a beérkező adatokból. Az adatkitöltő vállalatok képviselői egy webináriumon is részt vehetnek.

A részvétel teljes mértékben ingyenes, a kutatás zárásának határidejét meghosszabbították 2021. március 17., szerda éjfélig, a kitöltés pedig legfeljebb 8 percet vesz igénybe.

A felhÍvó levél, illeve a további részletek IDE kattintva érhetőek el!

Az adatbekérőért kattintson IDE!

A fluktuáció kutatásért kattintson IDE!

„A védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról” szóló 104/2021. (III.5.) Korm. rendelet szakképzéssel kapcsolatos intézkedések kivonatos tájékoztatója

2021. 03. 08. 11:47

2021.03.08.

SZFHÁT/36453/2021-ITM egyedi miniszteri határozat

17/2021. (III.5.) EMMI határozat

 

A szakképzésben 2021. március 8. napjától előreláthatólag 2021. április 7-ig a közismereti és szakmai elméleti, valamint gyakorlati ismeretanyag oktatását kizárólag on-line módon, digitális munkarendben kell megszervezni.

>>>

Márciustól az üzletekben is ki kell helyezni az új energiacímkéket

2021. 03. 08. 10:24

2021. március elsejétől az energiahatékonysági címkék kihelyezése kötelező a boltokban és a webshopokban. A címkék kihelyezése megkönnyíti a fogyasztó számára a háztartási nagygépek, fényforrások és elektronikus kijelzők összehasonlítását. A fogyasztóvédelmi hatóság már tavasszal ellenőrzi a címkék megfelelőségét a hagyományos és online kereskedelemben is.

>>>

A kormány kihirdette, mely ágazatok kapnak segítséget

2021. 03. 06. 12:10

A Magyar Közlöny 37. számában kihírdette a kormány, mely ágazatok kapnak segítséget.

>>>

A Kormány 104/2021. (III. 5.) Korm. rendelete a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról

2021. 03. 05. 17:58

A Kormány 104/2021. (III.5.) Korm. rendelete a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról IDE kattintva letölthető.

 

Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön

2021. 03. 04. 15:31

Tisztelt Vállalkozó!

 

2021. március 8-tól elérhető a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön országszerte az MFB Pontokon.

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a területi kereskedelmi és iparkamarák kiemelten támogatják a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítését célzó gazdasági intézkedéseket. A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön hatalmas segítség az érintetteknek, hiszen forráshoz jutási lehetőséget biztosít a legkisebb, a válság által leginkább sújtott ágazatban működő vállalkozóknak a likviditási problémák áthidalására, illetve a járvány utáni működés felkészülésére.

>>>

Gyakorlati oktatók képzése

2021. 03. 02. 14:20

A kamarai gyakorlati oktatói képzés és vizsga azokat a gyakorlati oktatóként alkalmazott szakembereket/szakoktatókat érinti, akik iskolán kívüli (külső) gyakorlati képzőhelyen foglalkoznak tanulóval az iskolai rendszerű szakképzésben.

Ez a képzés fejlődési lehetőséget biztosít a gyakorlati oktatóknak, szakoktatóknak a tanulókkal való egyes problémás szituációk kezelésében, ugyanakkor minőségi tudásra tehetnek szert, amely segítségével magasabb színvonalra emelhető a gyakorlati oktatás.

A képzéssel a kor követelményeinek megfelelő ismeretekre készülhetnek fel a gyakorlati oktatók, amely ismereteket a mindennapi munka során hasznosítani tudnak.

>>>

Meghívó - Online videóroadshow kkv-döntéshozóknak

2021. 03. 01. 14:49

Pénz a jövőért
Éljünk a támogatott forrásokkal!

 

Pénz, de honnan?

Regionális videóroadshow kkv-döntéshozóknak

 

Időpont: 2021. március 18. csütörtök. 9.30–13.20 (aznap és még 6 napig megtekinthető)
Helyszín: Regionális élő videókonferencia (interneten, mobilon, tableten, bárhonnan követhető)

 

Bővebb tájékoztatásért kattintson IDE!

 

 

485/2020. (XI.10) kormányrendelet módosítása _ ITM válasz

2021. 03. 01. 11:04

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a minimálbér és garantált bérminimum február 1-jei változása és az ezt le nem követő ágazati bértámogatást szabályozó 485/2020. (XI.10) kormányrendelet módosítása kapcsán megkereste Bodó Sándorfoglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár urat.

>>>

A PM sajtóközleménye alapján az iparűzési adó felezése automatikusan jár a kkv-knak

2021. 03. 01. 10:47

A Pénzügyminisztérium sajtóközleményt adott ki az iparűzési adóra vonatkozóan.

A sajtóközlemény szerint:

- Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv)

- a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető, mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. (2021.02.24-e reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz).

>>>

NAV - Sajtóközlemény - Érkeznek a gépjárműadós határozatok

2021. 02. 25. 09:40

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat idén már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) látja el. A NAV megbízása alapján február közepétől kezdi kézbesíteni a Magyar Posta az idei gépjárműadóról szóló határozatokat. Az adó első részletét 2021. április 15-éig, a második részletét szeptember 15-éig kell befizetni.

>>>

Közeleg a 29. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat beadási határideje – MKIK – gondola.hu

2021. 02. 24. 11:37

Az év legjelentősebb innovációs teljesítményét elismerő Magyar Innovációs Nagydíj mellett a kiemelkedő innovációs teljesítményeket további, összesen nyolc kategóriában is díjazzák: Ipari, Agrár, Környezetvédelmi, Informatikai Innovációs Díj, "Alapkutatástól a piacig˝ 2019. évi Innovációs Díj és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, ill. az MKIK Innovációs Díja. A legeredményesebb, 2018. január 1. után alapított startup vállalkozás a Magyar Innovációs Szövetség Startup Innovációs Díját nyeri el.

Tovább a hírre

Szélesebb körben tenné elérhetővé a tízmillió forintos újraindítás gyorskölcsönt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – Parragh László – MTV

2021. 02. 24. 11:34

A tervezettnél szélesebb körben tenné elérhetővé a tízmillió forintos újraindítás gyorskölcsönt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, erről már javaslatot tettek a kormánynak. Így nemcsak a járvány miatt teljes, vagy majdnem teljes leállásra kényszerült vállalkozásoknak, de a működő, ugyanakkor komoly árbevétel-kiesést elszenvedő cégeknek, valamint a gazdaság újraindításában hazánkat versenyelőnyhöz segítő szereplőknek is elérhetővé válna az államilag támogatott kölcsön. A téma részletei következnek Parragh Lászlótól, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökétől.

00:00:00-00:08:22

Tovább a hírre

Visszaélés-bejelentési rendszer

2021. 02. 24. 10:17

Alább letölthetőek a 2021. decemberében Magyarországon is életbelépő visszaélés-bejelentési rendszer alkalmazásával kapcsolatos EU-s jogszabállyak kapcsolatosan Dr. Bölcskei Krisztián jogász, adatvédelmitanácsadó, Dr. Hajdu Krisztina ügyvéd és Dr. Jasku Zsolt PhD közgazdász, könyvvizsgáló közös írása, melyben közérthető módon került megfogalmazásra, hogy mi a célja a rendszernek, kiknek kell alkalmazni, milyen területekre terjed ki és milyen előnyök származhatnak a rendszer használatának.

A visszaélés-bejelentési rendszer alkalmazásáról szóló hírlevél IDE kattintva letölthető!

A visszaélés-bejelentési rendszer alkalmazásáról szóló cikk IDE kattintva letölthető!

Kamatmentes újraindítási gyorskölcsön

2021. 02. 23. 08:58

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) honlapján megjelent, hogy a Kormány döntése szerint az MFB új hitelprogramot indít a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára.

Az MFB a program előkészítésében közreműködő intézményekkel meghatározta azoknak az ágazatoknak, illetve vállalkozásoknak a körét, melyek az első szakaszban igényelhetik a nulla százalék kamat mellett elérhető, maximum 10 millió forintos hitelt.

>>>

 

Mire fókuszálnak 2021-ben az adóhatóság ellenőrei?

2021. 02. 22. 16:14

A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) közzétette a 2021-es ellenőrzési tervét. Az ellenőrzés célja a jogkövető adózók segítése, a hibák javítása, a hiányosságok pótlásának támogatása. A szándékos adóelkerüléssel szemben továbbra is határozottan fellép a hatóság.

>>>

Az iparűzési adóelőleg is felezhető

2021. 02. 22. 16:06

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára tájékoztatása szerint a fizetendő iparűzési adóelőleg is felezhető, ehhez mindössze egy egyszerű nyilatkozatot kell benyújtani február 25-ig az adóhivatalhoz. Az MTI-nek adott nyilatkozatában egyéb adózási kérdésekre is kitért államtitkár úr.

 

Államtitkár úr nyilatkozata szerint:

>>>

Modern Vállalkozások Programja - Meghívó

2021. 02. 22. 15:43

kép

 

Tisztelettel meghívjuk Önt a Vállalkozz digitálisan! rendezvénysorozat
KÖLTSÉGCSÖKKENTÉS HATÉKONYAN – IRÁNYÍTSA CÉGÉT EGY LAPTOPRÓL!

c. rendezvényére

Kiemelt témáink

 

- Költségcsökkentés és hatékonyságnövelés, kettő az egyben

- Döntéstámogató rendszerek nem csak vállalatoknak

- Döntéshozatal valós adatokon - minden, amit az ERP-ről tudni érdemes

- Vállalati fejlesztési források a kkv-k számára

- Dropshipping – raktár és saját árukészlet nélküli értékesítés

- Dropshipping webáruház előnyei

 

Részletes program és jelentkezéshttps://www.vallalkozzdigitalisan.hu/esemenyek/index.html

 

A Meghívót IDE kattintva töltheti le!

 

Facebook link IDE kattinva érhető el!

NAV közlemény - Ügyfélfogadási szünet Szekszárdon

2021. 02. 19. 10:38

Ügyfélfogadási szünet Szekszárdon

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szekszárdi központi ügyfélszolgálata (Szekszárd, Arany János utca 5-11.) 2021. február 19-én, pénteken technikai okok miatt zárva tart. 

Mózsik Szilvia

                                                                                                               sajtóreferens

LIFEproETV projekt a KÖVET Egyesülettel

2021. 02. 16. 13:52

2020. szeptember 1-jén indult a LIFEproETV című nemzetközi projekt, melyben lengyel vezető partnerrel, konzorciumi tagként vesz részt a KÖVET Egyesület. Feladatunk, hogy az ETV (Environmental Technology Verification) hitelesítési rendszer magyarországi megismertetésében és elterjesztésében aktívan részt vegyünk.

Az alábbi linken rövid leírást olvashatnak a projektről: https://kovet.hu/lifeproetv-projekt/

Az említett LIFE pályázatban elsőként a hazai, innovatív környezeti technológiákat kínáló kis- és középvállalkozásokat vonunk be egy ETV-vel kapcsolatos kérdőív kitöltésébe.

>>>

Felkérés kérdőív kitöltésére az MNB konjunktúra felmérésében

2021. 02. 15. 11:51

Tisztelt Cégvezető Úr/Hölgy!

 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiemelt feladatának tekinti, hogy megismerje és folyamatosan nyomon kövesse a magyar vállalati szektor gazdasági helyzetét és kilátásait. Ennek kapcsán az MNB rendszeres konjunktúra felmérést végez a hazai vállalatok körében azzal a céllal, hogy a jegybank hiteles képet kapjon a gazdasági folyamatok aktuális és várható alakulásáról.

>>>

Februárban kissé romlott a fogyasztói bizalom

2021. 02. 15. 08:48

A GKI fogyasztói bizalmi index februárban, a januári 5,5 pontos emelkedést követően, annál lényegesen kisebb mértékben, 1,1 ponttal csökkent (-34,9 pontra). Ezzel áprilisi zuhanásának még 40%-át sem dolgozta le, s jóval elmarad a válság óta elért júliusi csúcsától (-26,9 pont). Az adatfelvétel módszerét kényszerűségből 2020 áprilisától júliusáig, majd 2021. januárjától ismét változtatni kellett. A személyes interjúk helyett a terepmunka ellehetetlenülése miatt újra online felmérésre kellett átállni.

A felmérési összefoglaló letölthető innen.

"Minőségi munkahely" projekt

2021. 02. 15. 08:36

A Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Vasas Szakszervezeti Szövetség közös konzorciumában megrendezésre kerül Február 26-án és március 5.-én az előzetesen november 20.-ára tervezett " Minőségi munkahely" projekt online formában.

>>>

Megjelent a Kormányrendelet a bérleti díj elengedéséről

2021. 02. 15. 08:26

Magyar Közlöny 2021. évi 19. számában megjelent a bérletidíj-fizetési mentességről szóló 52/2021. (II. 9.) kormányrendelet, amely az állami és önkormányzati tulajdonban levő helyiségek 2021. február–júniusi időszaki bérleti díjának elengedéséről rendelkezik.

A február 1. és május 31. között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetniük az éttermeknek, kávézóknak és konditermeknek.

A rendelet első részében felsorolják a kivételeket, akikre nem terjed ki a bérletidíj-mentesség:

>>>

Német-Magyar Üzleti Napok - Regisztráció megnyílt!

2021. 02. 11. 16:11

Kamaránk a bizonytalan helyzetben fokozottan segíti az üzleti kapcsolatok kapcsolatok kiépítését. A 2021. március 9-11. között zajló Német-Magyar Üzleti Napok online rendezvénysorozat fő célkitűzése, hogy informálja a cégeket a németországi üzleti lehetőségekről, valamint B2B megbeszélések keretén belül konkrétan támogassa a beszerző-beszállítói kapcsolatok kiépítését.

>>>

Gazdasági Versenyhivatal Gyorsjelentés

2021. 02. 10. 08:03

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) honlapján elérhetővé váltak a Gyorsjelentések, amelyek közérthető módon ismertetik, hogy milyen eredménnyel erősíti a GVH a tisztességes piaci versenyt és a magyar fogyasztók jogainak érvényesülését. 

A Gyorsjelentéseket az alábbi linken keresztül érheti el:

https://gvh.hu/gvh/gyorsjelentesek/gyorsjelentesek

 

KarrierM állásportál

2021. 02. 08. 16:05

A KarrierM állásportál nemcsak innovatív és ingyenes, de teljeskörű HR szolgáltatási csomagot is biztosít a kis- és közepes vállalkozások részére. Szolgáltatásaink között elérhető: szakmai támogatás az álláshelyek meghirdetésében, az alkalmas jelöltek előszűrése és megszólítása, a teljes toborzás-kiválasztási folyamat (komplex HR szolgáltatás) segítése munkatársaink közreműködésével.

Ügyfélszolgálatot és (régiós szinten működő) szakmai támogató hálózatot egyaránt biztosítunk mind az álláskeresők, mind a munkáltatók részére, többek között azzal a céllal, hogy az érdemi HR erőforrásokkal nem rendelkező KKV-k megfelelő hatékonysággal tudják majd használni az online szolgáltatásokat.

A KarrierM állásportál elérési útja: www.karrierm.hu

>>>

Nemzetközi Hírlevél

2021. 02. 08. 16:01

IDE kattintva letöltheti a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara legfrissebb Nemzetközi Hírlevelét.

Azonnali fizetési rendszerre épülő fizetési megoldások online pénztárgépi rögzítése

2021. 02. 05. 12:52

2021. január 1-től, azok a kereskedők, szolgáltatók, akik nyugtaadási kötelezettségüket kizárólag pénztárgéppel teljesíthetik, kötelesek biztosítani a fogyasztók, a vevők számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását. Tehát, legalább egy, nem készpénzes fizetési lehetőséget kell biztosítaniuk januártól (kártyás fizetés, vagy azonnali átutalásra épülő (pl. QR-kódos) fizetés, vagy más egyéb megoldás).

Ahhoz, hogy a felsorolt fizetési lehetőségek a pénztárgépbe is szabályosan bekerüljenek a NAV tájékoztatót adott ki 2020. január 18-án, amely megtalálható az adóhatóság honlapján.

>>>

KKV helyi adócsökkentési kérelem határideje február 25.

2021. 02. 05. 12:47

A kis- és középvállalkozások számára (a kormány még decemberben jelentette be, hogy) a helyi iparűzési adó mértékét felére csökkenti, de a vállalkozásoknak a jogosultság fennállásának feltételeiről 2021. február 25-éig mindenképpen nyilatkozni kell. A nyilatkozat neve 21NYHIPA nyilatkozat (továbbiakban: nyilatkozat).

Az iparűzési adó csökkentésére vonatkozó kormányrendelet alapján a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak jár, amennyiben árbevételük vagy mérlegfőösszegük nem haladja meg a 4 milliárd forintot.

>>>

ÁLLÁSHIRDETÉS

2021. 02. 03. 13:56

A TOLNA MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

FELVÉTELT HIRDET

DUÁLIS KÉPZÉSI TANÁCSADÓ

POZÍCIÓBA

 

FÉNYKÉPES ÖNÉLETRAJZÁT AZ

orsi@tmkik.hu

E-MAILCÍMRE VÁRJUK!

 

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ:

2021. SZEPTEMBER 22.

 

ELVÁRÁSOK:

FELSŐFOKÚ VÉGZETTSÉG (diploma)

B KATEGÓRIÁS JOGOSÍTVÁNY

JÓ KOMMUNIKÁCIÓS KÉPESSÉG

 

ELŐNY, DE NEM FELTÉTEL:

SZAKKÉPZÉSI TERÜLETEN SZERZETT TAPASZTALAT

 

Előre jár a bértámogatás a vendéglátóiparnak

2021. 02. 03. 13:05

A KORMÁNY EGY ÖSSZEGBEN KIFIZETI FEBRUÁR VÉGÉIG A BÉRTÁMOGATÁST!

 

Az intézkedés lényege, hogy az állami bértámogatást az igénylők előre megkapják majd, azaz nem az igényléssel érintett hónapot követően, utófinanszírozással teljesítik, hanem a pályázók az aktuális hónap elején hozzájuthatnak az igényelt bértámogatásához.

Az elszámolási rendszer úgy változik, hogy az érintett hónapot követően ellenőrzik a dolgozó megtartását és a bérek kifizetését.

 

A 2020.02.02-án megjelent Magyar Közlöny 2021. évi 16. száma az alábbiak szerint rendelkezik:  

 

A Kormány 43/2021. (II. 2.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet módosításáról


A Kormány az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, figyelemmel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 51/A. §-ára, az Alaptörvény 15. cikk (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

>>>

A Tulai terület (Oroszország) gyártói katalógusa

2021. 02. 01. 13:54

Az Oroszországi Föderáció Magyarországi Kereskedelmi Kirendeltsége elérhetővé tette és megküldte a Tulai terület (Oroszország) gyártói katalógusát, amely itt letölthető: kattintson ide.

Az érdeklődő magyar vállalatok közvetlenül a cégek képviselőihez fordulhatnak további információ és kapcsolatfelvétel céljából. (Az OF Kereskedelmi Kirendeltségének kérése kapcsolatfelvétel esetén a rustrade@rustrade.hu email-cím másolatba tétele.)

Elérhető a BIREG rendszer felhasználói felülete

2021. 02. 01. 13:46

Mint ahogy azt korábban olvashatta megjelent a Magyar Közlöny 298. számában a 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet módosítása, amelyet a 10-es pontban olvashat. A 25 § (2) pontjában A BIREG rendszer bevezetése került kimondásra.

>>>

Ingyenesen letölthető Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag

2021. 02. 01. 13:25

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese Schanda Tamás bejelentette, hogy mostantól a Digitális Jólét Szoftver Alapcsomag ingyenesen letölthető. A magyar kormány felismerte, hogy a pandémiás helyzetben a megfelelő informatikai háttér nagy segítséget nyújthat minden korosztály számára.

>>> 

Hitelkonstrukció mikrovállalkozások részére

2021. 01. 28. 15:20

Kattintson IDE a részletekért!

 

A hitelkérelmek összeállításához ajánljuk segítségünket, keressen minket bizalommal:

0674/411-661

Megerősített együttműködés a fogyasztók védelméért

2021. 01. 26. 16:16

2021. január 21-én megújította a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok kiszűrését célzó együttműködési megállapodását az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A versenyhivatal és a jegybank emellett bővítette a társintézmény számára fontos működési folyamatok és tudásbázis megismerését koordináló együttműködési dokumentumát is.

>>>

Európai Szemeszter kérdőív és meghívó RRF vitára

2021. 01. 26. 16:09

Az Európai Unió 2021-ben indítja a mintegy 800 milliárd euro értékű Új Nemzedék EU (New Generation EU) tervét. Ennek túlnyomó többsége a Covid-járványból való kilábalást és a járványokkal szembeni ellenállás fejlesztését célzó Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközre (RRF) esik. Az RRF hazai tervének társadalmi konzultációs vázlata ezen a linken található.

Az Európai Szemeszter már tíz éve az Európai Unió és a tagországok összehangolt gazdaságfejlesztési tervezésének a bevált kormányzási eszköze. Fontosságát jelzi, hogy a fenti nagy értékű RRF-terv monitorozásának és végrehajtása ellenőrzésének feladatát a Szemeszter folyamat végzi.

>>>

 

Adóügyi információcsere

2021. 01. 26. 16:08

Az Európai Bizottság 2020. július 15-én fogadta el új adócsomagját, melyre az adóelkerülések és adóvisszaélések elleni harc újabb állomásaként tekint, különös hangsúllyal a méltányos és egyszerű adózásra. A legutóbb elfogadott csomag hívó szavai a méltányos és egyszerű adózásra való törekvés.

A DAC7 javaslat továbbra is az adócsalás adókijátszás és az adókikerülés megelőzésére helyezi a hangsúlyt különös tekintettel a digitális platformok üzemeltetőire. A platform üzemeltetőire kötelező adatszolgáltatási szabályok is vonatkoznának.

Az Európai Bizottság 2020-ban kiadott tanulmánya szerint az uniós országok összes áfabevétel-kiesése elérte a 140 milliárd eurót. Az áfa adja ki az országok adóból befolyt jövedelmének legnagyobb részét, így az adóbehajtás hatékonyságának növelése sz országok közötti adó- együttműködés egyik fő célja.

Az Országgyűlés hivatala által kiadott összefoglalót az alábbi linken keresztül éri el:

https://www.parlament.hu/documents/10181/4464848/Infojegyzet_2020_89_adougyi_informaciocsere.pdf/3d77bd56-9e7c-9793-feb4-04ccceee885b?t=1607679760116

Pályázati források

2021. 01. 21. 08:13

A jelenlegi, vállalkozások számára elérhető pályázati forrásokról az alábbiakban tájékozódhat:

>>>

BIREG rendszer

2021. 01. 19. 13:15

Tájékoztatom, hogy a Magyar Közlöny 298. számában megjelent a 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet módosítása, amelyet a 10-es pontban olvashat. A 25 § (2) pontjában A BIREG rendszer bevezetése került kimondásra.

>>>

Egészséges Munkahelyek – Helyes Gyakorlat Pályázat

2021. 01. 19. 13:03

A mozgásszervi betegségek a leggyakoribb, munkával összefüggő egészségi problémát jelentik Európában, a munkaképtelenség, a betegszabadság és a korai nyugdíjba vonulás gyakori okai közé tartoznak.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) 2020–2022. évi „Egészséges Munkahelyek-Legyen könnyebb a teher!” című kampánya felhívja a figyelmet a foglalkozással összefüggő mozgásszervi betegségekre és annak fontosságára, hogy a munkáltatók, a vezetők és a munkavállalók együtt munkálkodjanak e betegségek megelőzése és kezelése érdekében. Az EU-OSHA a munkahelyi váz- és izomrendszeri megbetegedések kezelésének eredményes és innovatív módszereit bemutató pályázatokat vár a kampányhoz kapcsolódó Helyes Gyakorlat Díj felhívása keretében.

>>>

Tájékoztatás szakképzési hozzájárulás megfizetéséről

2021. 01. 14. 09:12

A szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény (továbbiakban: Szkt.) 104-108. §-sok 2021. január 1-jétől történő hatálybalépésének eredményeként a béren kívüli juttatások után is szakképzési hozzájárulást szükséges fizetni. Az Szkt. 106. § (1) bekezdése alapján a szakképzési hozzájárulás alapja a szakképzési hozzájárulásra kötelezettet terhelő szociális hozzájárulási adó alapja, azonban a veszélyhelyzetre tekintettel 2021. június 30-áig nem kell a munkáltatónak a Széchenyi Pihenőkártyára érkező béren kívüli juttatások után szociális hozzájárulási adó fizetnie. (A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 40. § (3) bekezdése)

>>>

Építőipari rezsióradíj KATA értékhatárba számítása

2021. 01. 14. 09:03

A hírekben megjelent egy a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 8. § (6c) bekezdés c) pontjának értelmezésével kapcsolatos tájékoztatás miszerint: nincs 3 milliós határ az építőiparban az olyan bevételre, amelyet jogszabályban meghatározott díjszabás alapján juttat a kifizető.

Az MKIK megkereste a Pénzügyminisztériumot az üggyel kapocslatban, és az adószabályozásért és Számvitelért felelős államtitkárságtól az alábbi választ kaptuk.

>>>

EU pénzügyi támogatás a KKV-knak

2021. 01. 14. 08:52

Csatoltan letölthető IDE kattintva az EU „Ideas powered for business SME FUND” anyaga, mely egy az EU-n belül működő KKV-k támogatását célzó program leírása. A programot KKV-k szellemitulajdon-jogainak érvényesítésére hozták létre. Olyan vállalkozásoknak szól, akik szellemi tulajdonjogi stratégiájukat kívánják fejleszteni.

A programon belül két szolgáltatás elérhető:

1. szellemi tulajdonra vonatkozó diagnosztikai (IP scan) szolgáltatások támogatása

2. védjegyek és formatervezési minták bejelentési díjkedvezménye

A támogatásra a vállalkozások öt pályázati szakaszban nyújthatnak be vállalkozásonként egy pályázatot.

A pályázat magyar nyelvű honlapja a következő linken érhető el: https://euipo.europa.eu/ohimportal/hu/online-services/sme-fund

 

Januárban novemberi szintjére emelkedett a GKI fogyasztói bizalmi indexe

2021. 01. 14. 08:49

A GKI fogyasztói bizalmi index januárban a decemberi jelentős csökkenést követően csaknem novemberi szintjére erősödött vissza. Az index értéke az év első hónapjában (-33,8 pont) 4,7 ponttal emelkedett, de így is érezhetően elmarad a tavaszi zuhanást követő eddigi, júliusi csúcsától (-26,9 pont), s különösen a járvány előtti -12 pont körüli értékétől. Igaz, az áprilisi pánikot jellemző -50 pont körüli értékhez képest számottevő a javulás. Az adatfelvétel módszerét 2020. áprilistól-júliusig, valamint 2021. januártól kényszerűségből újra változtatni kellett. A személyes interjúk helyébe ismét az online felmérés került.

>>>

Tájékoztatás fizetési moratóriumról

2021. 01. 11. 16:02

Az egyes kiemelt társadalmi csoportok, valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálását szolgáló átmeneti intézkedésekről szóló 2020. évi CVII. törvény (a "Moratórium II. Törvény") valamint a hiteltörlesztési moratórium veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályairól szóló 637/2020. (XII.22.) Korm. rendelet fizetési moratóriumot biztosít, illetve hitelfelmondási tilalmat állapít meg 2021. január 1. napjától 2021. június 30. napjáig a 2020. március 18. napján fennálló hitel- és kölcsönszerződések (a "Szerződés") alapján már folyósított kölcsönök tekintetében.

Részletes tájékoztatót olvashat a Raiffeisen Bank Zrt. oldalán, a vállalkozások részére a szerződéseket érintő fizetési haladékról ezen a linken:

https://www.raiffeisen.hu/documents/10423/0/fizetesi_moratorium_II_tajekoztatas_vallalati_ugyfelek_reszere.pdf

További információkat és nyilatkozatokat kisvállalati, közép - és nagyvállalati ügyfelek részére pedig ezen a linken éri el:

https://www.raiffeisen.hu/moratorium/vallalati

 

Mi vár a kereskedőkre 2021. január 1. után?

2021. 01. 08. 11:03

Mint ahogyan az ismeretes a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 5/F. §-a alapján 2021. január 1-jétől a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 1. §-a szerinti kereskedő köteles biztosítani a fogyasztó számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását.

A fentiekre tekintettel engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk a FINTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Központ edukációs videóját, mely a lehetséges megoldásokat mutatja be. A videót alábbi linken éri el:

https://www.youtube.com/watch?v=F9n0hFtX7LM&feature=emb_title

 

EBRD Magyarország 2021-2026 stratégia véleményezés

2021. 01. 08. 11:00

Az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) Magyarországra vonatkozó 2021-2026-os időszakot felölelő országstratégiája elérhető a Bank honlapján (https://www.ebrd.com/strategies-and-policies/have-your-say.html). A stratégiatervezetet 2021 január 11-ig lehet véleményezni.

A Pénzügyminisztérium véleménye szerint a stratégia hiányos olyan szempontból, hogy csak egy stratégiai prioritást fogalmaz meg. Ez mellett fontos lenne más olyan fejlesztési cél meghatározása, amely az ország COVID utáni helyreállítását, illetve hosszabb távon az ország versenyképességét tudná érdemben növelni. Ehhez kéri a minisztérium, hogy a magánszektor szereplői is tekintsék át az anyagot és indítványozzanak módosító javaslatokat.

Az anyaggal kapcsolatos véleményeket és javaslatokat a kozgazd@mkik.hu e-mail címre kérjük eljuttatni.