Üdvözöljük a

Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ügyfélfogadás

2020. december 15.

Felhívjuk Tisztelt Ügyfeleink szíves figyelmét, hogy a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ügyfélfogadási rendje a következő:

 

2021. január 4-től

 A személyes ügyfélszolgálat minden irodánkban SZÜNETEL!

A fenti időszakban kizárólag a megadott telefonszámokon intézheti ügyeit!

 

 Szekszárdi ügyfélszolgálat:

06-74/411-661

 

 Szakképzési osztály:

06-30/461-4535

 

Dombóvári ügyfélszolgálat: 

06-30/604-7893

 

Tolna Megyei Békéltető Testület:

06-30/664-2130

 

Együttműködésüket köszönjük!

 

Vigyázzunk egymásra!

  

Az alábbi ügyek intézése történhet teljesen online, mivel mind az adminisztráció, mind a befizetés online módon is végrehajtható!

 

Bővebb információt a regisztrációs és befizetési folyamatokról az alábbi oldalakon talál.

 

Kamarai regisztráció: http://www.tmkik.hu/hu/tmkik/gazdalkodo-szervezetek-kamarai-regisztracioja-15238

Építésügyi regisztráció: https://mkik.hu/altalanos-tajekoztato-2

BIREG rendszer

2021. január 19.

Tájékoztatom, hogy a Magyar Közlöny 298. számában megjelent a 261/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet módosítása, amelyet a 10-es pontban olvashat. A 25 § (2) pontjában A BIREG rendszer bevezetése került kimondásra.

>>>

Tájékoztatás szakképzési hozzájárulás megfizetéséről

2021. január 14.

A szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény (továbbiakban: Szkt.) 104-108. §-sok 2021. január 1-jétől történő hatálybalépésének eredményeként a béren kívüli juttatások után is szakképzési hozzájárulást szükséges fizetni. Az Szkt. 106. § (1) bekezdése alapján a szakképzési hozzájárulás alapja a szakképzési hozzájárulásra kötelezettet terhelő szociális hozzájárulási adó alapja, azonban a veszélyhelyzetre tekintettel 2021. június 30-áig nem kell a munkáltatónak a Széchenyi Pihenőkártyára érkező béren kívüli juttatások után szociális hozzájárulási adó fizetnie. (A veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény 40. § (3) bekezdése)

>>>

EU pénzügyi támogatás a KKV-knak

2021. január 14.

Csatoltan letölthető IDE kattintva az EU „Ideas powered for business SME FUND” anyaga, mely egy az EU-n belül működő KKV-k támogatását célzó program leírása. A programot KKV-k szellemitulajdon-jogainak érvényesítésére hozták létre. Olyan vállalkozásoknak szól, akik szellemi tulajdonjogi stratégiájukat kívánják fejleszteni.

A programon belül két szolgáltatás elérhető:

1. szellemi tulajdonra vonatkozó diagnosztikai (IP scan) szolgáltatások támogatása

2. védjegyek és formatervezési minták bejelentési díjkedvezménye

A támogatásra a vállalkozások öt pályázati szakaszban nyújthatnak be vállalkozásonként egy pályázatot.

A pályázat magyar nyelvű honlapja a következő linken érhető el: https://euipo.europa.eu/ohimportal/hu/online-services/sme-fund

 

Tájékoztatás fizetési moratóriumról

2021. január 11.

Az egyes kiemelt társadalmi csoportok, valamint pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások helyzetének stabilizálását szolgáló átmeneti intézkedésekről szóló 2020. évi CVII. törvény (a "Moratórium II. Törvény") valamint a hiteltörlesztési moratórium veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályairól szóló 637/2020. (XII.22.) Korm. rendelet fizetési moratóriumot biztosít, illetve hitelfelmondási tilalmat állapít meg 2021. január 1. napjától 2021. június 30. napjáig a 2020. március 18. napján fennálló hitel- és kölcsönszerződések (a "Szerződés") alapján már folyósított kölcsönök tekintetében.

Részletes tájékoztatót olvashat a Raiffeisen Bank Zrt. oldalán, a vállalkozások részére a szerződéseket érintő fizetési haladékról ezen a linken:

https://www.raiffeisen.hu/documents/10423/0/fizetesi_moratorium_II_tajekoztatas_vallalati_ugyfelek_reszere.pdf

További információkat és nyilatkozatokat kisvállalati, közép - és nagyvállalati ügyfelek részére pedig ezen a linken éri el:

https://www.raiffeisen.hu/moratorium/vallalati

 

EBRD Magyarország 2021-2026 stratégia véleményezés

2021. január 8.

Az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank) Magyarországra vonatkozó 2021-2026-os időszakot felölelő országstratégiája elérhető a Bank honlapján (https://www.ebrd.com/strategies-and-policies/have-your-say.html). A stratégiatervezetet 2021 január 11-ig lehet véleményezni.

A Pénzügyminisztérium véleménye szerint a stratégia hiányos olyan szempontból, hogy csak egy stratégiai prioritást fogalmaz meg. Ez mellett fontos lenne más olyan fejlesztési cél meghatározása, amely az ország COVID utáni helyreállítását, illetve hosszabb távon az ország versenyképességét tudná érdemben növelni. Ehhez kéri a minisztérium, hogy a magánszektor szereplői is tekintsék át az anyagot és indítványozzanak módosító javaslatokat.

Az anyaggal kapcsolatos véleményeket és javaslatokat a kozgazd@mkik.hu e-mail címre kérjük eljuttatni.

Ügyfélfogadás rendjének változása - NAV

2020. december 18.

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatósága ügyfélszolgálatai az ünnepi munkarendhez igazodva az alábbi rendkívüli nyitvatartással fogadják az ügyfeleket.

>>>

Harcban a vírussal és a jogállamisággal – a GKI 2020. decemberi előrejelzése

2020. december 16.

Miközben a KSH adatai szerint a gazdasági folyamatok 2020 harmadik negyedévében az előző negyedévhez képest a vártnál is kedvezőbbé váltak, már tudjuk, hogy a negyedik negyedév minden bizonnyal lényegesen rosszabb lesz. Ennek oka a járvány második hulláma, a mozgáskorlátozó intézkedések keresletet és kínálatot visszafogó hatása, mindennek a gazdasági várakozások romlásában való megjelenése.

>>>

Nem jár visszamenőleg a bértámogatás

2020. december 15.

2020/273. számú Magyar Közlönyben megjelent a 571/2020. (XII. 9.) Korm. rendelet megjelenése után a kormány pontosítást adott ki a bértámogatással kapcsolatban. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat oldalán megjelent pontosító értelmezés azonban egyértelműen kimondja, hogy a szállodásokra eltérő szabályok vonatkoznak, számukra csak decemberre és januárra vehető igénybe a bértámogatás. A hirdetmény IDE kattinva tekinthető meg.

Pontosan: A 2020. december és 2021. január hónapokra igényelhetik a bértámogatást 2020. december 09. napján érvényes munkaszerződésben szereplő bruttó munkabér alapján.

Bővebben a változásokól ezen a linken tájékozódhatnak!

 

Az Európai Számvevőszék ellenőrzési előzetese a szellemitulajdon-jogokról

2020. december 15.

A szellemi tulajdon létfontosságú az uniós gazdaság számára, megfelelő védelmének biztosítása az egységes piacon ezért alapvető az Unió versenyképessége szempontjából. Az Európai Számvevőszék ezt szem előtt tartva kezdte meg annak ellenőrzését, hogy az Unióban eredményesen valósul-e meg a szellemi tulajdon védelme.

Tájékoztatjuk, hogy az Európai Számvevőszék közzétette 13/2020. sz. előzetesét a Pelczné Gáll Ildikó számvevőszéki tag irányításával készülő, „A szellemitulajdon-jogok védelme az egységes piacon” című ellenőrzésről.

Az ellenőrzési előzetese angol nyelven IDE kattintva tölthető le, a magyar nyelvű sajtóközleményért pedig IDE kattintson.

 

ÁLLÁSHIRDETÉS

A TOLNA MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

FELVÉTELT HIRDET

DUÁLIS KÉPZÉSI TANÁCSADÓI

POZÍCIÓBA

 

FÉNYKÉPES ÖNÉLETRAJZÁT A

orsi@tmkik.hu

E-MAILCÍMRE VÁRJUK!

 

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2021. FEBRUÁR 1.

 

ELVÁRÁSOK:

FELSŐFOKÚ VÉGZETTSÉG (DIPLOMA)

JÓ KOMMUNIKÁCIÓS KÉPESSÉG

B KATEGÓRIÁS JOGOSÍTVÁNY

 

ELŐNY, DE NEM FELTÉTEL: SZAKKÉPZÉSI TERÜLETEN SZERZETT TAPASZTALAT

 

Egészséges Munkahelyek – Helyes Gyakorlat Pályázat

2021. január 19.

A mozgásszervi betegségek a leggyakoribb, munkával összefüggő egészségi problémát jelentik Európában, a munkaképtelenség, a betegszabadság és a korai nyugdíjba vonulás gyakori okai közé tartoznak.

Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) 2020–2022. évi „Egészséges Munkahelyek-Legyen könnyebb a teher!” című kampánya felhívja a figyelmet a foglalkozással összefüggő mozgásszervi betegségekre és annak fontosságára, hogy a munkáltatók, a vezetők és a munkavállalók együtt munkálkodjanak e betegségek megelőzése és kezelése érdekében. Az EU-OSHA a munkahelyi váz- és izomrendszeri megbetegedések kezelésének eredményes és innovatív módszereit bemutató pályázatokat vár a kampányhoz kapcsolódó Helyes Gyakorlat Díj felhívása keretében.

>>>

Építőipari rezsióradíj KATA értékhatárba számítása

2021. január 14.

A hírekben megjelent egy a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 8. § (6c) bekezdés c) pontjának értelmezésével kapcsolatos tájékoztatás miszerint: nincs 3 milliós határ az építőiparban az olyan bevételre, amelyet jogszabályban meghatározott díjszabás alapján juttat a kifizető.

Az MKIK megkereste a Pénzügyminisztériumot az üggyel kapocslatban, és az adószabályozásért és Számvitelért felelős államtitkárságtól az alábbi választ kaptuk.

>>>

Januárban novemberi szintjére emelkedett a GKI fogyasztói bizalmi indexe

2021. január 14.

A GKI fogyasztói bizalmi index januárban a decemberi jelentős csökkenést követően csaknem novemberi szintjére erősödött vissza. Az index értéke az év első hónapjában (-33,8 pont) 4,7 ponttal emelkedett, de így is érezhetően elmarad a tavaszi zuhanást követő eddigi, júliusi csúcsától (-26,9 pont), s különösen a járvány előtti -12 pont körüli értékétől. Igaz, az áprilisi pánikot jellemző -50 pont körüli értékhez képest számottevő a javulás. Az adatfelvétel módszerét 2020. áprilistól-júliusig, valamint 2021. januártól kényszerűségből újra változtatni kellett. A személyes interjúk helyébe ismét az online felmérés került.

>>>

Mi vár a kereskedőkre 2021. január 1. után?

2021. január 8.

Mint ahogyan az ismeretes a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 5/F. §-a alapján 2021. január 1-jétől a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 1. §-a szerinti kereskedő köteles biztosítani a fogyasztó számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását.

A fentiekre tekintettel engedje meg, hogy figyelmébe ajánljuk a FINTELLIGENCE Pénzügyi Kultúra Központ edukációs videóját, mely a lehetséges megoldásokat mutatja be. A videót alábbi linken éri el:

https://www.youtube.com/watch?v=F9n0hFtX7LM&feature=emb_title

 

Decemberben csaknem teljesen ledolgozta novemberi esését a GKI konjunktúraindexe

2020. december 21.

A GKI konjunktúraindexe decemberben sokat emelkedett. Csaknem újra elérte októberi, egyébként a nyár eleje óta jellemző, az áprilisi mélypontnál sokkal kedvezőbb, de azért meglehetősen alacsony szintjét. A GKI Gazdaságkutató által, az EU támogatásával készí-tett felmérés szerint a javulás az üzleti várakozások kedvezőbbé válásának köszönhető, minden ágazat pesszimizmusa érezhetően csökkent. A fogyasztói bizalmi index viszont a novemberi minimális emelkedés után decemberben nagyot zuhant. A fogyasztói és üzleti várakozások elmúlt két hónapban tapasztalt eltérő irányú alakulásában szerepe lehet, hogy a lakosság megkérdezésére mindig a hónap elején, a cégekére az egyes hónapok közepén kerül sor. Így a lakosság november elején még nem érzékelte a járvány okozta korlátozásokat, miközben a cégek jelentős része decemberben már az EU-val való meg-egyezés ismeretében válaszolt.

Enyhén javuló piaci kilátások mellett mérsékelt árcsökkenés várható a lakáspiacon – A GKI és a Masterplast 2020. novemberi felmérésének eredményei

2020. december 16.

A lakáspiaccal foglalkozó cégek kilátásai 2019 közepe és idén április között fokozatosan romlottak, majd júliusban enyhe pozitív korrekció következett be. A novemberi felmérés során a fővárosra vonatkozó piaci kilátások enyhén romlottak, míg a vidékiek érezhetően javultak – derül ki a GKI és a Masterplast közös felméréséből. A következő egy évben Budapesten a használt lakások ára átlagosan 3-4, vidéken 2-3%-kal eshet.

>>>

Tájékoztatás a Kertv. módosításáról

2020. december 15.

A 2020/275. számú Magyar Közlönyben megjelent a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény módosítása melynek célja, hogy lehetőséget teremtsen a Horeca (hotelrestaurant-cafe) piacon általános gyakorlatként alkalmazott kizárólagos termékértékesítési szerződések visszaszorítására. A Horeca piacon a nagy gyártók kötik le - a kisebb gyártókkal szemben - kizárólagos megállapodások megkötésével a forgalom döntő hányadát. Így például sem az import, sem a kisüzemi gyártók nem tudtak piacot nyerni a gyárakkal szemben a kizárólagossági kikötések miatt. 

>>>

Újabb TEÁOR számokkal bővült a bértámogatás igénylők listája

2020. december 15.

A 2020/273. számú Magyar Közlönyben megjelent a 571/2020. (XII. 9.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet ideje alatt egyes gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek módosításáról, amely a TEÁOR-minősítés szerinti besorolás alapján határozza meg a bértámogatásra jogosultak körét.

>>>